بررسی نوسانات فرکانس بالای پیاز بویایی در شرایط برخورد با محیط جدید در موش صحرایی - سمیعی مقدم, علی (فصلنامه نفس, 2025)
مقدمه: اضطراب حالتی روانی است که فرد در آن احساس خطر یا تهدید را تجربه می‌کند، در حالی که تهدید واقعی وجود ندارد. با اینکه اضطراب به‌عنوان یک واکنش طبیعی در انسان شناخته می‌شود، مکانیسم‌های مغزی دقیق آن هنوز به‌طور کامل شناسایی نشده‌اند. پیاز بویایی علاوه بر پردازش اطلاعات بویایی، در فرآیندهای شناختی و هیجانی مانند اضطراب نیز دخالت دارد. در این مطالعه، توان نوسانات باند گاما در پیاز بویایی در حالت پایه و تحت شرایط اضطراب ناشی از محیط جدید بررسی شد. مواد وروش‌ها: در این تحقیق از شش موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد که در دمای ۲۱ ± ۲ درجه سانتی‌گراد و چرخه شبانه‌روزی استاندارد نگهداری شدند. ثبت پتانسیل میدانی محلی (LFP) از پیاز بویایی در حین انجام آزمون رفتاری Open Field (OF) صورت گرفت. برای ثبت سیگنال‌ها از دستگاه BIODAC-Bi401l9B استفاده شد و تمامی داده‌ها با فیلتر میان‌گذر Butterworth پردازش گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که توان نوسانات در باند گاما پایین (۳۰–۵۰ هرتز) و گاما بالا (۵۰–۸۰ هرتز) در پیاز بویایی در شرایط اضطراب ناشی از محیط جدید نسبت به حالت پایه افزایش می‌یابد. این افزایش در توان نوسانات به‌ویژه در محدوده گاما پایین (P-value: 0.003) و گاما بالا (P-value: 0.009) قابل‌مشاهده بود. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می‌دهد که پیاز بویایی علاوه بر نقش پردازش بویایی، در تنظیم پاسخ‌های اضطرابی نیز دخالت دارد. افزایش توان نوسانات گاما در این ناحیه در شرایط اضطراب ناشی از محیط جدید می‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از فعالیت‌های مغزی مرتبط با اضطراب در نظر گرفته شود. این نتایج می‌توانند پایه‌گذار تحقیقات آینده در زمینه درک مکانیزم‌های عصبی اضطراب و توسعه روش‌های درمانی برای اختلالات اضطرابی باشند.