بررسی توان نوسانات گاما پیاز بویایی موش صحرایی در شرایط اضطراب ناشی از ارتفاع - سمیعی مقدم, علی (فصلنامه نفس, 2025)
مقدمه: اضطراب یکی از شایع‌ترین اختلالات روان‌شناختی است که با فعال‌سازی شبکه‌های مغزی پیچیده‌ای همراه است. شواهد جدید نشان می‌دهد که پیاز بویایی، به‌عنوان بخشی از مدارهای لیمبیک، می‌تواند در پردازش هیجانی و اضطراب نقش داشته باشد. نوسانات گاما به‌عنوان شاخصی از فعالیت شبکه‌ای، می‌توانند نشانه‌ای از درگیری شناختی-هیجانی در این ناحیه باشند. مواد وروش‌ها: در این مطالعه، شش موش صحرایی نر نژاد ویستار تحت ثبت پتانسیل میدانی محلی (LFP) از پیاز بویایی در دو شرایط: حالت پایه (در قفس خانه) و حالت اضطرابی (در آزمون EPM )قرار گرفتند. سیگنال‌های الکتروفیزیولوژیک با استفاده از الکترودهای کاشته‌شده و دستگاه ثبت تحلیل شدند و توان نوسانات در باند گاما با روش تبدیل فوریه محاسبه گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد توان نوسانات گاما در هر دو محدوده فرکانسی (گامای پایین: 30–50 هرتز، گامای بالا: 50–80 هرتز) در حالت اضطرابی نسبت به حالت پایه به طور معناداری افزایش می یابد .(P < 0.01) نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می‌دهد که نوسانات گاما در پیاز بویایی در مواجهه با موقعیت اضطرابی افزایش می‌یابد. این یافته‌ها از نقش احتمالی پیاز بویایی در پردازش و تنظیم حالت اضطرابی پشتیبانی می‌کنند.