تحلیل هزینه های اسپیرومتری: مطالعه موردی بیمارستان دكتر مسیح دانشوری - شیخان, فاطمه; کاظم پوردیزجی, مهدی; ورهرام, محمد; روزبهانی, رحیم; اسلام نژاد, علیرضا; خسروی, بهمن; یوسفوند, مانی (فصلنامه نفس, 2025)
زمینه و هدف: اشراف بر هزینههای ناشی از بیماریهای تنفسی نقش بسزایی را در مدیریت صحیح آن ایفا خواهد کرد. لذا این مطالعه با هدف تحلیل هزینه خدمات اسپیرومتری در مرکز آموزش، پژوهشی و درمانی مسیح دانشوری انجام گرفت. مواد و روش ها: اين پژوهش از نوع مطالعات تحليل هزينه و از تحقيقات کاربردي است، که به شيوه توصيفي - تحليلي به صورت مقطعي و گذشتهنگر اجرا شد. داده هاي مربوط به اين مطالعه از طريق مطالعه اسناد و مدارك مالي، عملكرد و هزينه اي موجود در دفاتر حسابداري بيمارستان و همچنين مصاحبه با صاحبان فرآيند و مشاهده فرآيندهاي كاري مرتبط در سال مالی 1398جمع آوري گرديد. در این مطالعه محاسبه هزينه خدمات در بخش اسپیرومتری بيمارستان دكتر مسيح دانشوري به روش‌های نرمال و استاندارد انجام شد. یافته ها: در محاسبه قیمت تمام شده به روش نرمال، 77 درصد از هزینه ها مربوط به نیروی انسانی؛ 6 درصد دارو و لوازم مصرفی و 17 درصد مربوط به هزينه تجهيزات شامل تجهيزات اداري (پرينتر و رايانه)، استهلاک و نگهداری تعمیرات تجهیزات، حامل هاي انرژي و ساير هزينه ها می باشد. در روش استاندارد 78 درصد از هزینه ها مربوط به نیروی انسانی، 6 درصد دارو و لوازم مصرفی و 16 درصد مربوط به هزينه تجهيزات می باشد. نتیجه گیری: پيشنهاد مي گردد همزمان با ابلاغ استانداردهاي يك خدمت مطالعات پايه و اوليه در خصوص شناسايي و تحليل هزينه هاي مربوطه انجام و در تعرفه گذاري خدمات حداقل 80 درصد قيمت تمام شده استاندارد به عنوان مبناي تعيين قيمت قرار گيرد. اين امر باعث مي گردد بيمارستان ها با مديريت مناسب منابع و اصلاح فرآيند ارائه خدمات بتواند تعادل مناسب بين منابع مصرفي (هزينه) و درآمدها (تعرفه ها) را لحاظ نمود.