ارائه مدل حکمرانی خوب مبتنی بر تکامل توأمان (هم‌تکاملی) در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی - سعیدنژاد, سعید; امیرکبیری, علیرضا; ودادی, احمد; برقعی پور, هستی (فصلنامه نفس, 2025)
هدف اصلی از انجام این پژوهش ارائه مدل حکمرانی خوب مبتنی بر تکامل توامان (هم‌تکاملی) در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی است. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، کیفی و رویکرد داده بنیاد و نظریه اشتراوس و کوربین و از نظر ماهیت دادهها، اکتشافی و فلسفه استقرایی می‌باشد. جامعه مورد مطالعه خبرگان حوزه حکمرانی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اساتید صاحبنظر در حوزه حکمرانی با سابقه کاری بالاتر از 7 سال بوده است، به همین منظور از روش نمونهگیری هدفمند و قضاوت نظری برای انتخاب مشارکتکنندگان در مصاحبه استفاده شد. روش گردآوری دادهها میدانی و ابزار گردآوری مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها بر اساس روش داده بنیاد و نظریه اشتراوس و کوربین و رهیافت سیستماتیک به کدگذاری باز، محوری و انتخابی پرداخته شد. سپس کدگذاریهای انجام شده در پنج دسته تعیین شدند. نتایج حاکی از آن است که عوامل علی موثر بر مدل حکمرانی خوب مبتنی بر تکامل توامان (هم‌تکاملی) شامل فرآیندهای هم‌تکاملی، همکاری و هماهنگی همزمان، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی؛ عوامل مداخلهگر منابع مالی، سیاستهای تسهیل‌گری و سیاستهای خرید و سرمایه‌گذاری؛ عوامل زمینهای هم‌تکاملی در نظامهای نوآوری بخشی، همزیستی در سازمان، هم‌تکاملی میان عناصر درون سازمانی و تقویت زیرساختها و به همین ترتیب راهبردها شناسایی شده شامل قوانین تصمیمگیری، مدیریت سلامت، پویاییهای تغییرات فناورانه، کنترل و نظارت و پاسخگویی و در نهایت پیامدهای شناسایی شده شامل نتایج اقتصادی، تاثیرات چندسطحی، بازخورد مثبت، مسئولیت اجتماعی می‌باشند.