بررسی تغییرات هیستولوژیک و بیان ژن‌های TIMP1 ،CTGF و LOXL1 ریوی به دنبال 6 هفته تمرین هوازی متناوب و مکمل‌دهی نانوسلنیوم در رت‌های در معرض عصاره دود سیگار - کتال, نیره; میردار, شادمهر; شیروانی, حسین (فصلنامه نفس, 2025)
تخریب عملکرد و ساختار بافت ریوی از جمله مضرات سلولی ناشی از دود سیگار میباشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تغییرات هیستولوژیک و بیان ژنهای TIMP1، CTGF و LOXL1 ریوی به دنبال 6 هفته تمرین هوازی متناوب و مکملدهی نانوسلنیوم در رتهای در معرض عصاره دود سیگار میباشد. در این مطالعه تعداد 35 سر رت نر سالم نژاد ویستار (وزن: 200-220 گرم) به طور تصادفی به 7 گروه کنترل سالم (Control)، تمرین هوازی متناوب (Exe)، مکمل نانوسلنیوم (Nano Se)، Exe+Nano Se، عصاره دود سیگار (CSE)، CSE+Exe و CSE+Exe+Nano Se تقسیم شدند. برای گروههای CSE، عصاره دود سیگار هر هفت روز یک بار تزریق شد (150 میکرولیتر با تزریق IP، 1 روز در هفته به مدت 6 هفته). مکمل نانوسلنیوم نیز به میزان 2.5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ، 3 روز در هفته به مدت 6 هفته به حیوانات گروه مکمل خورانده شد. تمرین هوازی تناوبی نیز 49 دقیقه در روز، 5 روز/هفته به مدت 6 هفته به صورت اینتروال برای گروه Exe انجام شد. در نهایت بافت ریه خارج و تغییرات هیستولوژیک با روش H&E و تغییرات بیان ژنی با روش Real Time Pcr ارزیابی شد. عصاره دودسیگار سبب گسترش نکروز و تخریب انسجام بافتی ریه نسبت به گروههای کنترل سالم شد. با این وجود مکمل نانوسلنیوم و ورزش تا حدودی این تخریبات را جبران کرد. در بررسی بیان ژنهای مرتبط با بافت همبند ریوی مشخص شد بیان ژن TIMP1 افزایش و CTGF و LOXL1 کاهش معنیداری را در گروههای سیگاری به ویژه CSE و CSE+Exe نسبت به گروههای سالم، ورزش و مکمل نشان دادند (p<0.05). به نظر میرسد استفاده از تمرین هوازی متناوب در کنار مکمل نانوسلنیوم میتواند تخریبات بافتی و سلولی ریوی را تا حدودی کنترل نماید. با این وجود مطالعات بیشتر به ویژه با شدت و مدت بیشتر ورزش در این زمینه نیاز است.