بررسی میزان آمادگی بیمارستان‌های کشور در مقابله با بروز بحران‌های جدید, مطالعه مروری - درخشانی نژاد, زهرا; حدادی, مریم (فصلنامه نفس, 2025)
چکیده: مقدمه: ایران یکی ازآسیب پذیرترین کشورهای جهان در حوزه مخاطرات طبیعی می باشد. آمادگی بیمارستان در برابر حوادث غیرمترقبه باعث کاهش قابل توجه مرگ و میر ناشی از حوادث و وضعیت های اضطراری می شود. هـدف اصـلی از تدوین طرح بررسی میزان آمادگی بیمارستان های کشور در مقابله با بروز بحران و ارائـه مراقبتهاي بهداشتی و درمانی در جهت کاهش تلفات جانی است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر، یک مطالعۀ مروري است که در سال 1402 انجام گرفته است. در ابتدا از کلید واژه هایی که شامل آمادگی بیمارسـتان، مقابلـه بـا بحـران، بحران و بیمارسـتان و.. بودنـد استفاده شد. در این پژوهش از پایگـاههـاي علمـی داخلی و خارجی MedLib، Magiran،SID ،IranMedex ،Scinence Direct ،PubMed ،Google Scholar استفاده گردید. بعد از آن تمـام مقـالات در ارتبـاط بـا آمادگی بیمارستان جمع آوري و وارد یک لیست اولیه شدند. یافته ها: 184 مقاله مربوط به آمادگی بیمارستان ها برای مواقع اضطراری و بلایا بود که در نهایت، 48 مقاله با معیارهای مورد نیاز آنالیز شدند به طوري که از 48 مقاله یافت شده، 32 مقالـه واجـد شـرایط بررسـی نهـایی شدند. بحث: در مطالعه ما میزان آمادگی بیمارستان ها در سطح متوسط قرار داشت. در مجموع 16 (50٪)بیمارستان ها از آمادگی متوسط، 9 (28٪)آمادگی مطلوب و 7 (22٪) آمادگی ضعیف داشتند. بیشترین میزان آمادگی مربوط به استان های جنوب غربی بود که اکثرا در حد مطلوب گزارش شدند که اين امر نشانه توجه خوب مسؤولين به امر آموزش در سطح دانشگاه علوم پزشكي در این استان ها است كه بايد براي حفظ و ارتقاي آن تلاش كرد. نتیجه گیری: توصیه می شود با اجرای برنامه های تمرینی و آموزشی برای کارکنان بیمارستان، مدیریت صحیح منابع و آموزش در زمینه استفاده بهینه از تجهیزات موجود در مقابله با بلایا باعث بهبود عملکرد پرسنل و آمادگی بهتر بیمارستان های ایران برای مقابله با این بلایا شویم.