بررسی همبستگی بین میزان فراوانی پلی‌مورفیسم rs4073 در ژن IL-8 با شدت بیماری کووید-19 - سجادی, محدثه سادات; رحیمی, پونه; حسینی, فرزانه (فصلنامه نفس, 2025)
زمینه و هدف: از مهمترین فاکتورهای ژنتیکی میزبان که در شدت بیماری های ویروسی بویژه کووید-19 نقش دارند، می توان به طیف گسترده ژنهای رمز دهنده سیتوکین ها و فاکتورهای التهابی و وجود پلی مورفیسم های ( چند شکلی ها) تک نوکلئوتیدی(Single Nucleotide Polymorphisms :SNPs) اشاره کرد. عفونت با ویروس SARS-CoV-2 بر حسب وجود تنوع نوکلئوتیدی در این ژنها گاه منجر به بر هم خوردن تعادل پاسخ های ایمنی خواهد شد که با پیامد التهاب شدید و طوفان سیتوکینی و حتی به فوت بیماران همراه خواهد بود. در این مطالعه همبستگی بین فراوانی پلی مورفیسم rs4073 در ژن اینترلوکین-8 و ارتباط آن با شدت بیماری کووید-19 بررسی شده است. مواد و روش ها: 164 بیمار مبتلا به کووید-19 شامل 89 بیمار بهبود یافته و 75 بیمار فوت شده مورد بررسی قرار گرفتند. پس از استخراج DNA از نمونه خون بیماران، با استفاده از روش PCR-RFLP، فراوانی پلی مورفیسمrs4073 در ژن اینترلوکین-8 با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن و آنزیم MunI مورد برررسی و آنالیز آماری با استفاده از برنامه های SPSS و SNP-Stats قرار گرفت. نتایج: درصد فراوانی الل جهش یافته A در بیماران فوت شده برابر 40درصد و در بیماران بهبود یافته 60 درصد محاسبه گردید و در هر دو گروه از بیماران ژنوتایپ TA بیشترین فراوانی را داشته است. همبستگی پلیمورفیسمrs4073 در ژن اینترلوکین-8 با شدت بیماری کووید-19 در هیچکدام از مدل های ژنتیکی، از نظر آماری (P-value<0.05) معنادار نبود. نتیجه گیری: نتایج حاصل نشان داد که احتمالاً پلی مورفیسم rs4073 در ژن اینترلوکین-8 در جمعیت بیماران مورد بررسی در این مطالعه ارتباطی با شدت بیماری کووید-19 ندارد. هرچند با توجه به حجم نمونه در این پژوهش ، پیشنهاد میشود بررسی های آتی با جمعیت بیشتری انجام شود.