سیاهدانه: دانه‌ای سودمند در اپروچ درمانی آسم - طاهرمحمدی, هانیه; عبدالهی نیا, علی; طاهرمحمدی, محمدعلی (فصلنامه نفس, 2025)
زمینه: آسم یک بیماری التهابی مزمن مجاری هوایی است که علی‌رغم درمان‌های دارویی بیماران دچار عود علائم و عوارض دارویی می‌شوند. از آنجایی‌که سیاهدانه به عنوان یک دانه دارویی ضد التهابی معرفی شده‌است، هدف این مطالعه ارائه اثرات این دانه دارویی در بیماران مبتلا به آسم است. روش: جهت انجام این مطالعه، با استفاده از کلیدواژه‌های سیاهدانه همراه با بیماری‌ آسم در پایگاه‌های داده گوگل اسکالر و پاب مد بدون محدودیت زمانی جستجو انجام شد. یافته‌ها: نتایج مطالعه ما نشان دهنده اثرات ضد التهابی سیاهدانه با شکل‌های مختلف دارویی آن در بیماری آسم است به طوریکه در نمونه‌های سرمی بیماران مبتلا به آسم کاهش ائوزینوفیل، IgE، Th17و IL-4 و افزایش IFN-ɣو T-reg و بهبود نسبت IFN-ɣ/IL-4 و کاهش نسبت Th17/T-reg نشان داده‌شد و در بالین بیماران نیز منجر به بهبود نمره پرسشنامه تست کنترل آسم و تست عملکردی ریه شد. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می‌دهد که سیاهدانه به عنوان یک دانه دارویی با اثرات ضد التهابی می‌تواند به عنوان یک درمان مکمل در بیماران مبتلا به آسم کمک‌کننده باشد. لذا جهت استفاده از این داروی مکمل در بالین بیماران، پیشنهاد می‌شود جهت ارائه مدارک بالینی بیشتر، مطالعاتی با روش و حجم نمونه مشابه در آینده انجام گیرند.