بررسی ارتباط کیفیت زندگی با شاخص‌های بالینی در کودکان ایرانی مبتلا به سیستیک فیبروزیس - کهزادی, آمنه; رضائی, ماندانا; حوائی, ناصر; مدرسی, محمدرضا; قربانعلی پور, کتایون (فصلنامه نفس, 2024)
مقدمه و هدف: بررسی جنبههای مختلف کیفیت زندگی در بیماران مبتلا سیستیک فیبروزیس می‌تواند در زمينه‌هاي تشخيصی و درمانی مفید واقع گردد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین کیفیت زندگی با شاخصهای بالینی سن، وضعیت تغذیهای و وضعیت تنفسی در کودکان ایرانی مبتلا به سیستیک فیبروزیس با شدتهای مختلف درگیری تنفسی بود. مواد و روش‌ها: پنجاه کودک مبتلا به بیماری سیستیک فیبروزیس و والدین آنها (رده سنی6-11سال) مراجعه کننده به درمانگاه سرپایی مرکز طبی کودکان، فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سیستیک فیبروزیس را تکمیل کردند. شاخصهای بالینی سن، وضعیت تغذیهای و وضعیت تنفسی در این کودکان اندازهگیری شد و همبستگی و ارتباط متغیرهای پیشبین با حیطههای کیفیت زندگی در دو نسخه والد و کودک در مدل رگرسیونی خطی چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. کودکان از نظر شدت بیماری و همچنین از نظر دیدگاه والد و کودک در کیفیت زندگی با یکدیگر مقایسه شدند.. یافته‌ها: نتایج بدست آمده، ارتباط بین وضعیت تنفسی با محدودیت اجتماعی و علائم تنفسی در نسخه کودک(05/0≥P)و بین وضعیت تنفسی با علائم تنفسی، حالت فیزیکی، تصویر بدن، مشکلات خوردن و انرژی و بین وضعیت تغذیهای با تصویر بدن و مشکلات وزن در نسخه والد و همچنین ارتباط بین وضعیت تغذیهای و تنفسی را نشان داد(05/0≥P). وضعیت تغذیهای و سن قادر به تبیین تغییرات کیفیت زندگی در حیطه تصویر بدن، وضعیت تنفسی و سن درحیطه تنفس و وضعیت تغذیهای و سن در حیطه وزن بودهاند(05/0≥P). مقایسه کیفیت زندگی در دو شدت مختلف بیماری تفاوت معنادار را در کیفیت زندگی از دیدگاه والدین و در حیطههای حالت احساسی، تصویر بدن، محدودیتهای درمان و تنفس نشان داد(05/0≥P). نتیجه‌گیری: کیفیت زندگی با شاخصهای بالینی وضعیت تنفسی و وضعیت تغذیهای در کودکان مبتلا به سیستیک فیبروزیس ارتباط داشت. بین وضعیت تغذیهای و تنفسی در این کودکان ارتباط معناداری داشت. وضعیت تغذیهای، تنفسی و سن قادر به تببین تغییرات در حیطههای تصویر بدن، تنفس و وزن کیفیت زندگی بودهاند. مقایسه کیفیت زندگی در دو شدت مختلف بیماری تفاوت را در برخی حیطههای کیفیت زندگی نشان داد. بنابراین از طریق مدیریت بهینه شاخصهای بالینی در بیماری سیستیک فیبروزیس میتوان در طول زمان نرخ بقا و کیفیت زندگی در این بیماران بهبود بخشید.