مرور گیاهان دارویی در فرمولاسیون‌های گیاهی گوارشی اطفال - طاهرمحمدی, هانیه; درخشانی نژاد, زهرا; طاهرمحمدی, محمدعلی; عبدالهی نیا, علی (فصلنامه نفس, 2024)
زمینه: امروزه شاهد توسعه فراگير در زمينه بهره‌مندي از فراورده‌هاي گياهي و طبيعي هستيم درحالی که بسیاری از محصولات دارویی، به ویژه داروهای گیاهی، بدون برچسب در کودکان استفاده می‌شوند. هدف این مطالعه ارائه اثرات گیاهان دارویی در محصولات گوارشی گیاهی مکمل در درمان بیماری‌های گوارشی کودکان است که تاکنون مورد مطالعه قرارگرفته و پاسخ قابل ملاحظه‌ای نیز دریافت کرده‌اند. روش: ابتدا جهت پیدا کردن محصولات گوارشی گیاهی اطفال شرکت‌های دارویی بررسی شدند، سپس گیاهان دارویی موجود در فرمولاسیون‌های اطفال شرکت‌های دارویی استخراج شدند و اطلاعات مرتبط با اثرات دارویی آنها از کتب فارماکوپه گیاهی ایران و PDR for Herbal Medicine استخراج شدند. یافته‌ها: گیاهان شوید، زیره سیاه، نعناع، نعناع فلفلی، انیسون، رازیانه، بادرنجبویه، آویشن، زنجبیل، بابونه، گل سرخ، سنا، شیرخشت، عناب، اسفرزه، بارهنگ، کتیرا، انار و شیرین‌بیان گیاهان مورد استفاده در فرمولاسیون‌های گیاهی سیستم گوارشی اطفال شرکت‌های دارویی بازار دارویی ایران هستند که دارای اثرات بالینی تائید شده درکتب فارماکوپه گیاهی ایران وPDR for Herbal Medicine و مقالات در زمینه سوء هاضمه، یبوست، اسهال، کولیک نوزادی، التهاب دستگاه گوارش، اشتها آور و زردی نوزادی هستند. نتيجه‌گيري: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که گیاهان دارویی موجود در محصولات مکمل بیماری‌های گوارشی اطفال دارای مطالعات متعدد بالینی بر روی انسان هستند و به ‌عنوان یک مکمل طبیعی در صورت عدم وجود تداخلات دارویی و موارد منع مصرف در کودکان می‌توانند مصرف شوند.