شناسائی عوامل موثر بر اجرای اقتضایی سیاست‌های تأمین منابع مالی پایدار در بخش سلامت - جعفری, جواد; صیاد شیرکش, سعید; کاظم پور دیزجی, مهدی (فصلنامه نفس, 2024)
تامین و گسترش منابع مالی پایدار یکی از اساسیترین کارکردهای هر نظام سلامت، در راستای پوشش همگانی سلامت و خدماترسانی موثر به افراد تحت پوشش خود میباشد. مطالعه حاضر با هدف شناسائی عوامل موثر بر اجرای اقتضایی سیاست‌های تامین منابع مالی پایدار در بخش سلامت به انجام رسید. این مطالعه به صورت کیفی و به روش تحلیل محتوا در سال 1401 انجام گرفت. نمونه مورد پژوهش در برگیرنده 12 نفر از خبرگان و صاحب نظران در حوزه تامین مالی در بخش سلامت بودند که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته رو در رو جمع‌آوری شد. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل محتوا و نرم افزار MAXQDA 10 استفاده گردید. یافته‌های تحقیق پس از استخراج کدهای فرعی و تعیین مولفه‌ها و ابعاد اثرگذار بر اجرای اقتضایی سیاستهای تامین منابع مالی پایدار در بخش سلامت ناشی از مطالعات کیفی، اقدام به اعتبارسنجی عوامل و اولویت‌بندی موارد تایید شده با دلفی گردید. در مجموع در دو راند اول و دوم و از بین 105 عامل استخراج‌ شده، در نهایت 51 عامل اعتبارسنجی شده در ذیل ابعاد و مولفه‌ها بعنوان عوامل نهایی انتخاب ‌شدند. این موارد در آیتم‌های فناوری و هوشمندسازی اطلاعات مالی یکپارچه، شفافیت و گزارشگری مالی سلامت، مدیریت مالی نوین، بودجه‌بندی و راهبردها، مدیریت منابع و مصارف مالی سلامت، عوامل عمومی تامین و توزیع منابع مالی سلامت طبقه‌بندی گردیدند. مهمترین یافته‌های پژوهش نشان داد که وزارت بهداشت به عنوان تولیت نظام سلامت برای بهره‌مندی از منابع مالی پایدار، ضمن تعامل با صندوق‌های بیمه اجتماعی درمان و نهادهای قانونی و سازمان‌های مردم نهاد، باید از بین مهمترین مولفه‌ها و عوامل تاثیرگذار بر اجرای اقتضایی سیاست‌های تامین منابع مالی پایدار در بخش سلامت، به ترتیب بالاترین تا کمترین امتیاز به شش عامل محاسبه قیمت تمام شده خدمات؛ استاندارد کردن کدینگ دارو و تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی و اتصال به سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS) و مالی؛ اصلاح و ارتقاء فرآیندهای جذب و بکارگیری نیروی انسانی؛ طراحی واجرای درست و شفاف فرآیندهای مالی و بودجه؛ بهره‌گیری از داشبورد هوشمند برای تصمیم‌گیری مدیران و توزیع اعتبار براساس شاخص بپردازد.