طراحی، اجرا و ارزشیابی دوره پودمانی مجازی "مراقبت پرستاری تنگی تراشه در بیماران مبتلا به کووید 19 تحت تراکئوستومی" به منظور ارتقای دانش و عملکرد پرستاران بخش های مراقبت ویژه در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری - دوزنده, ندا; مرادیان, گردآفرید; محمدی زاده, نفیسه; درخشانی نژاد, زهرا; حدادی, مریم (فصلنامه نفس, 2024)
زمینه تحقیق: علیرغم تأثیرات چشمگیر و قابل توجه روش‌های آموزشی نوینی همچون کلاس وارونه در بحث آموزش ، همچنان روش آموزشی کارگاه یکی از پرکاربردترین روش‌های آموزشی است که به منظور ارتقای دانش، نگرش و مهارت پرستاران مورد استفاده قرار می‌گیرد. از طرفی، موفقیّت در فرآیند مدیریت بیماران تحت تراکئوستومی به منظور جلوگیری از بروز عوارض ارتباط نزدیکی با میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران نسبت به آن دارد. هدف: هدف از انجام مطالعه بررسی بررسی عملکرد پرستاران در مراقبت از بیماران تنگی نای مبتلا به کووید 19 میباشد. روش مطالعه: یک مطالعه نیمه تجربی با طراحی یک گروهه پیش آزمون- پس آزمون است که به عنوان دانش پژوهی آموزشی در نیمه دوم سال تحصیلی 1401-1400 در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر روی 60 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه که به روش مبتنی بر هدف و دسترس انتخاب شدند انجام گرفت. ترتیب انجام مطالعه شامل موارد زیر بود: انجام پیش آزمون با ارایه کیس های بالینی در ابتدای دوره، ارایه محتوای الکترونیکی در قالب 8 فایل کامتازیا تدوین شده در زمینه مراقبت های پرستاری تنگی تراشه در بیمار تحت تراکئوستومی، شرکت در 1 جلسه کلاس وارونه که به صورت آنلاین برگزار شد، و در نهایت شرکت در پس آزمون که از طریق سامانه نوید برگزار شد. برای دستیابی به تعیین میزان رضایت مندی از چگونگی ارایه آموزش پرسشنامه ای حاوی 21 سوال در اختیار همه پرستاران قرار گرفت و میانگین نمره سوالات پرسشنامه به صورت جداگانه با استفاده از آزمون تی یک نمونه ای با مقدار متوسط صفر مقایسه شد. میزان تاثیر آموزش نیز با استفاده از تغییر نمره دانش و تغییر نمره عملکرد براساس مقایسه پیش آزمون و پس آزمون مورد سنجش قرار گرفت. نتایج: 60 نیروی مشغول به خدمت در بخش مراقبت های ویژه شامل 11 مرد و 49 زن با محدوده‌ی سنی 54-24 سال با میانگین 8/5 2/33 سال وارد مطالعه شدند. میانگین نمره همه سوالات رضایت‌مندی از برنامه آموزشی به طور معناداری بالاتر از صفر بود. بیشترین نمره مربوط به سوال «مشارکت و همکاری با استاد و سایر همکلاسانم به یادگیری من کمک می کرد» بود. افزایش نمره‌ی دانش و عملکرد پرستاران در رابطه با مراقبت پرستاری تنگی تراشه در بیماران تحت تراکئوستومی در مرحله بعد نسبت به قبل از اجرای مداخله به ترتیب از لحاظ آماری معنی‌دار بود (009/0P= و P=0/001 ). نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین جنس، سن و سابقه کار پرستاران با نمره تغییر دانش و عملکرد آنان ارتباط معناداری وجود ندارد. بحث و نتیجه گیری: کلاس وارونه مجازی مراقبت های پرستاری تنگی تراشه در بیماران تحت تراکئوستومی می تواند سطح دانش و عملکرد پرستاران و پزشکان را به طور معناداری بهبود بخشد. لذا پیشنهاد می‌شود به منظور آموزش همکاران در رابطه با مراقبت های بعد تنگی تراشه و سایر عوارض در بیماران تحت تراکئوستومی از روش دوره پودمانی مجازی با رویکرد کلاس وارونه استفاده شود.