درمان‌های سنتی در سراسر دنیا: یک مطالعه مروری کوتاه - هاشمیان, سید محمدرضا; ولایتی, علی اکبر; ورهرام, محمد; خوندابی, بتول (فصلنامه نفس, 2023)
در سراسر جهان، طب سنتی یا پایه اصلی ارائه مراقبت های بهداشتی است یا به عنوان مکمل آن عمل می کند. در برخی کشورها، طب سنتی یا طب غیر متعارف را می‌توان طب مکمل نامید. قطعنامه مجمع جهانی بهداشت در مورد طب سنتی مصوب 2009، از مدیر کل سازمان بهداشت جهانی درخواست کرد استراتژی طب سنتی 2005-2002 را بر اساس پیشرفت کشورها و چالش‌های جدید فعلی در زمینه طب سنتی به روز کند و پس از آن استراتژی طب سنتی 2023-2014 مجددا ارزیابی و بر اساس آن استوار شد که مسیر طب سنتی و طب مکمل را در دهه آینده تعیین می کند. طب سنتی و مکمل تقریباً در همه کشورهای جهان یافت می شود و تقاضا برای خدمات آن در حال افزایش است. طب سنتی با کیفیت، ایمنی و کارایی ثابت شده، به هدف تضمین دسترسی همه افراد به مراقبت کمک می کند. اکنون بسیاری از کشورها نیاز به توسعه یک رویکرد منسجم و یکپارچه برای مراقبت های بهداشتی را درک می کنند که به دولت ها، پزشکان مراقبت های بهداشتی و مهمتر از همه، کسانی که از خدمات مراقبت های بهداشتی استفاده می کنند، اجازه می دهد تا به طب سنتی و مکمل به شیوه ای ایمن، محترمانه، مقرون به صرفه و موثر دسترسی داشته باشند. در این مطالعه سعی می شود با بررسی منابع و مقالات، مروری کوتاه بر تاریخچه طب سنتی و انواع آن، استراتژی طب سنتی و مکمل سازمان بهداشت جهانی و چند تجربه استفاده از طب سنتی در بحران جهانی کرونا اشاره گردد.