مقایسه رسانه های یک سویه و دو سویه در ایجاد همکاری در مردم برای مدیریت پاندمی کووید 19 - امینیان, نسرین; هاشمی, شهناز; سلطانی فر, محمد; قربانی, فریبا (فصلنامه نفس, 2023)
مقدمه: رسانه‌ها چه در پلتفرم‌های تعاملی (دو سویه) یا غیرتعاملی (یک سویه)، نقش حیاتی اجتناب‌ناپذیری برای مدیریت COVID-19 دارند. در این پژوهش نقش دو نوع رسانه اعم از تعاملی یا غیرتعاملی در ابعاد مختلف بیماری کوید بررسی شده است. اهداف: در این پژوهش نقش رسانه های یک سویه و دو سویه در مشارکت مردم در کنترل همه گیری کووید 19بررسی گردید. روش پژوهش: در این مطالعه توصیفی تحلیلی با هدف کاربردی و بلحاظ زمانی مقطعی، پرسشنامه ای حاوی 33 آیتم طراحی شد تا میزان دانش، نقش رسانه یک سویه و دو سویه در اطلاع رسانی، میزان مشارکت مردم و کنترل بار روانی بیماری را بررسی نماید. روایی و پایایی پرسشنامه اندازه گیری شد و با آلفای کرونباخ 0.88 پرسشنامه نهایی شده در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی متنشر شد. سپس نتایج به دست آمده تحلیل گردید. یافته ها: مطالعه توسط 100 نفر در این مرحله تکمیل شد که میانگین سنی 11.5± 38.5 سال داشتند و دامنه سنی [12-72] سال را شامل می شد و 42.3 درصد شرکت کنندگان مرد بودند. سطح دانش افراد از 8 گویه تشکیل شد که در گروه رسانه های یک سویه میانگین 5/11±9/26 و در گروه رسانه های دو سویه میاگین 16/12±6/24 را کسب کرد. تفاوت معنی داری در بین دو گروه مشاهده نشد. P=0.44 نگرش و عملکرد افراد متغیر مکنونی بود که از 4 گویه تشکیل شد. در گروه رسانه های یک سویه و دوسویه به ترتیب میانگین 4/1±73/18 و 7/1±13/18 را به دست آورد که تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. اعتماد به رسانه با داشتن 3 گویه در رسانه های یک سویه و دوسویه به ترتیب نمرات 3/2±13/12 و 3/3±9/9 را بدست آورد که در افرادی که رسانه های یک سویه را نمرات 4و5 داده بودند به طور معنی داری بالاتر از افرادی که رسانه دو سویه را استفاده کردند داشته است. P=0.006 در خصوص انطباق پذیری با در نظر داشتن 3 متغیر میانگین نمرات بدست آمده 8/3±13/10 و 7/3±8/10 بود که تفاوت معنی داری در بین دو گروه مشاهده نشد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد پرسشنامه تهیه شده در مدل ارائه شده به خوبی توانسته است نقش رسانه های مجازی در کنترل همه گیری کووید با ایجاد مشارکت را مشخص نمایند.