گیاهان دارویی پرکاربرد در فرمولاسیون‌های تنفسی گیاهی اطفال ایران - طاهرمحمدی, هانیه; اختری, مریم; طاهرمحمدی, محمدعلی; دانش فرد, بابک; ولایتی, علی اکبر; عبدالهی نیا, علی (فصلنامه نفس, 2024)
زمینه: امروزه شاهد توسعه فراگير در زمينه بهره‌مندي از فراورده‌هاي گياهي و طبيعي هستيم در حالی که بسیاری از محصولات دارویی، به ویژه داروهای گیاهی، بدون برچسب در کودکان استفاده می‌شوند. هدف این نوشتار ارائه اثرات گیاهان دارویی در محصولات تنفسی گیاهی مکمل در درمان بیماری‌های تنفسی کودکان است که تاکنون مورد مطالعه قرارگرفته و پاسخ قابل ملاحظه‌ای نیز دریافت کرده‌اند. روش: ابتدا جهت پیدا کردن محصولات تنفسی گیاهی اطفال شرکت‌های دارویی بررسی شدند، سپس گیاهان دارویی موجود در فرمولاسیون‌های اطفال شرکت‌های دارویی استخراج شدند و مطالعات انسانی انجام شده بر روی آنها از پایگاه‌های PubMed و google scholar (با کلید واژه‌های سرفه، آسم و سرما خوردگی) و اطلاعات مرتبط با اثرات دارویی آنها از کتب فارماکوپه گیاهی ایران و PDR for Herbal Medicine استخراج شدند. یافته‌ها: گیاهان آویشن، عشقه، اکالیپتوس، پنیرک، آقطی، اکیناسه، زنجبیل و شیرین‌بیان گیاهان مورد استفاده در فرمولاسیون‌های گیاهی سیستم تنفسی اطفال شرکت‌های دارویی بازار دارویی ایران هستند که دارای مطالعات بالینی در زمینه سرفه، سرماخوردگی و آسم هستند. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که گیاهان دارویی موجود در محصولات مکمل بیماری‌های تنفسی اطفال دارای مطالعات متعدد بالینی بر روی انسان هستند و به ‌عنوان یک مکمل طبیعی در صورت عدم وجود تداخلات دارویی و موارد منع مصرف در کودکان می‌توانند مصرف شوند.