مقایسه سازگاری برخی فاکتورهای عملکردی ریه و آمادگی قلبی- تنفسی متعاقب هشت هفته تمرینات کراس فیت و اینتروال شدید با تمرینات رایج آمادگی جسمانی در دانشجویان نظامی - محمدیاری, سجاد; صابری, یوسف (فصلنامه نفس, 2023)
هدف: هدف پژوهش حاضر، مقایسه تأثیر هشت هفته تمرینات کراس فیت و اینتروال شدید با تمرینات رایج آمادگی جسمانی بر سازگاری برخی فاکتورهای ریوی و آمادگی قلبی و تنفسی دانشجویان نظامی مي‌باشد. مواد و روشها: پژوهش حاضر به صورت تجربي با طرح پيش آزمون- پس آزمون که جامعه آن دانشجویان سال دوم دانشگاه افسری بود. 40 دانشجو به صورت نمونه گيري در دسترس و به صورت داوطلبانه شرکت کردند. نمونهها به صورت تصادفي به چهار گروه تمرين کراس فیت (10نفر)، تمرینات اینتروال شدید (10 نفر)، تمرینات ترکیبی کراس فیت و اینتروال شدید (10نفر) و گروه تمرینات آمادگی جسمانی (10 نفر) تقسيم شدند. گروه تمرینی هر کدام در یک برنامه تمرینی هشت هفتهای که هر هفته شامل چهار جلسه در هفته شرکت کردند. جهت برآورد فاکتورهای عملکردی ریه و آمادگی قلبی و تنفسی به ترتیب از اسپیرومتری و آزمون پله کوئین استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل و انجام آزمونهای آماری از نرم افزار SPSS 20 در سطح معنیداری 05/0 استفاده گردید. یافته ها: نتایج درون گروهی نشان دادFVC ، FEV1 و آمادگی قلب و تنفسی در گروههای HIIT، کراس فیت و HIIT+ کراس فیت نسبت به پیش آزمون تفاوت معناداری داشت به طوری که به ترتیب گروه HIIT+ کراس فیت، کراس فیت و HIIT بیشترین اثر گذاری را نسبت به تمرینات آمادگی جسمانی داشت (05/0>P). همچنین نتایج بین گروهی نشان داد که FVC ، FEV1 و آمادگی قلبی و تنفسی در گروههای آمادگی جسمانی با کراس فیت و آمادگی جسمانی با HIIT+ کراس فیت تفاوت معناداری دارد (001/0p=). نتیجه گیری: به طور کلی با توجه به نتایج مطالعه حاضر، احتمالا تمرینات کراس فیت و HIIT نسبت به تمرینات رایج آمادگی جسمانی اثر گذاری بهتری بر فاکتورهای عملکردی ریه و آمادگی قلبی و تنفسی دانشجویان نظامی دارد به طوری که ترکیب تمرینات کراس فیت و HIITبهترین اثرگذاری را دارد.