تغییرات بافتی در موارد تنگی ناشی از لوله گذاری طولانی مدت در نای - کلانتری دهقی, حسین; کلانتری دهقی, مریم; بیات, محمد; شادمهر, محمد بهگام (فصلنامه نفس, 2022)
زمینه و هدف: لوله گذاری داخل نای [1]عملی است کمک تنفسی که در بیماران به کما رفته و یا بیمارانی که به هر دلیل قادر به تنفس خود به خودی نیستند انجام می گیرد. تنگی تراشه[2] یکی از مهمترین عوارض اینتوباسیون است. شناحت کافی از تغییرات پاتولوژیک این عارضه برای بررسی علل احتمالی ضروری است که در این مطالعه به بررسی دقیق تغییرات هیستوپاتولوژیک تراشه در بیماران مبتلا به این عارضه پرداخته شده است. مواد و روش ها: در اين مطالعه مقطعی نمونه‌ی نای در ناحیه ی دچار تنگی با انتخاب 15 بيمار مبتلا به تنگي تراشه از بانک داده های البرز که تمام موارد تنگی نای در آن ثبت می گردد با رنگ آميزي هماتوکسیلین/ائوزین و تری کروم ماسون تحت بررسی قرار گرفت و نتایج بافت شناسی ارایه گردید. یافته‌ها: رنگ آمیزی هماتوکسیلین / ائوزین نشان داد که تخریب کامل در اپیتلیوم سطحی تراشه صورت گرفته است و این تخریب در بسیاری از بیماران باعث از بین رفتن لایه ساب اپیتلیوم، غدد سروزی و موکوسی نیز می‌گردد که گاهی تا تخریب لایه عمقی غضروف هیالین نیز پیش می رود. رنگ آمیزی تری کروم ماسون نیز تجمع بسیار وسیع و حجیم بافت فیبروز و الیاف کلاژن را نشان داد که همین تجمع باعث تنگ شدن راه هوائی بیمار می‌گردد . نتیجه‌گیری: تخریب بافتی در تنگی تراشه گاها تا عمق لایه غضروفی پیش می رود و برگشت ناپذیر بوده لذا در بسیاری از موارد جراحی رزکسیون آناستوموز تنها راه درمان می‌باشد. روش‌های دیگر درمانی نیز با توجه به نتایج هیستوپاتولوژیک قابل ارزیابی می‌باشند. [1] Intubation [2] Tracheal Stenosis