شناسایی اسینتوباکتر بومانی فرصت طلب و بیمارستانی، عامل عفونت های اکتسابی از جامعه و ذات الریه، با آنتی بادی مونوکلونال - یگانه, امید (فصلنامه نفس, 2022)
پیشگفتار: اسینتوباکتر بومانی به یکی از علل مهم پنومونی بیمارستانی، به ویژه در بیماران دارای تهویه مکانیکی با ونتیلاتور (VAP) تبدیل شده است. این باکتری فرصت طلب نسبت به برخی از آنتی بیوتیک ها مقاومت ذاتی دارد اما به راحتی نسبت به بسیاری از داروهای دیگر نیز مقاومت پیدا می کند. اسینتوباکتر می تواند بر روی پوست یا مخاط تنفسی زندگی کند و یک نوع پاتوژن بیمارستانی است، بنابراین پیشگیری و کنترل آن به یک موضوع حساس تبدیل شده است. پروتئین A غشای خارجی (OmpA) در باکتری‌های گرم منفی وجود دارد، نقش‌های متعددی در تعامل با میزبان در طول عفونت دارد و بنابراین بعنوان یک هدف مناسب برای توسعه درمان‌های ضد باکتری به شمار می رود. تولید آنتی بادی مونوکلونال (MAb) با میل ترکیبی بالا یا دارای قدرت اتصال به یک آنتی ژن مثل OmpA می تواند ابزار قدرتمندی را برای رصد و ردیابی اسینتوباکتر بومانی در عفونت‌های سیستمیک فراهم نماید. هدف: در این مطالعه، هدف ما تولید یک آنتی بادی مونوکلونال جدید از نوع موشی است که توانایی شناسایی اسینتوباکتر بومانی که عامل عفونت های فرصت طلب بیمارستانی است را داشته باشد. روش ها: ابتدا ایمونیزاسیون موش ها با یک پپتید سنتتیک (پپتید مشتق شده از صفحات بتای پروتئین OmpA) که با یک پروتئین حامل کونژوگه شده بود صورت گرفت. سلول های تولید کننده ی آنتی بادی با یک روش هم جوشی سلولی با سلول های میلومای موشی Sp2/0 فیوژن شدند و پس از آن سلول های مثبت با روش الایزا غربالگری و ارزیابی شدند. سپس واکنش پذیری آنتی بادی مونوکلونال با اسینتوباکتر بومانی در روش ایمونوفلورسانس غیرمستقیم مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: آنتی بادی تولید شده توانست در تست الایزا با پپتید اختصاصی واکنش پذیری دهد و نیز با پروتئین OmpA اسینتوباکتر بومانی در تست ایمونوفلورسانس واکنش نشان داد. هیچ واکنشی با سایر باکتری های گرم منفی مانند اشریشیا کلی مشاهده نگردید. نتیجه گیری: پنومونی ناشی از اسینتوباکتر بومانی به عنوان یک عارضه بیمارستانی نوظهور در حال گسترش است. نتایج مطالعه ما نشان داد که پروتئین سطحی OmpA در اسینتوباکتر بومانی با آنتی بادی تولید شده قابل شناسایی است. پیشنهاد می شود که در آینده از آنتی بادی های مونوکلونال که بوسیله مهندسی ژنتیک، مدل انسانی شده باشند برای اقداماتی نظیر درمان و پیشگیری از عفونت و به ویژه برای محدود کردن انتشار سویه های موجود در محیط های بیمارستانی استفاده شود.