تاثیر تمرین های تناوبی با دو شدت متفاوت و مصرف مکمل آهن بر برخی از شاخص های خونی روی زنان کوهنورد - پورمحک, علی; شاکری, نادر; ابراهیم, خسرو; عابد نطنزی, حسین; غلامی, ماندانا (فصلنامه نفس, 2021)
زمینه و هدف: تركيبات خون بر اثر فعاليت هاي بدني مختلف تغيير مي كند. برخي از اين تغييرات، باعث كم خوني مي شووند. هدف از پژوهش حاضر تاثیر تمرین های هوازی بر عوامل هموگلوبین، فریتین سرم و ترانسفرین با مصرف مکمل آهن و پس از یک دوره کوه زدگی زنان جوان می باشد. روش بررسی: در این مطالعه 40 دختر به طور داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (گروه کنترل، گروه مکمل آهن، گروه تمرین ورزشی) بـه صـورت دوسـویه کور انجام گرفت. این تقسیم بندی شامل گروه اول: تمرینات با شـدت بالا (90-80 درصد ضربان قلب بیشینه) + مـصرف مکمـل، گـروه دوم: تمرینات با شدت بالا (90-80 درصد ضربان قلب بیشینه) + تمرین ورزشی، گروه سوم: تمرینات بـا شـدت متوسـط (75-65 درصد ضربان قلب بیشینه) + مـصرف مکمـل، گـروه چهارم: تمرینات با شدت متوسـط (75-65 درصد ضربان قلب بیشینه) + تمرین ورزشی، گروه پنجم: گروه کنترل شدند. یافته ها: کاهش گلبول های قرمز بعد ازشش هفته تمرین هوازی و یک دوره قرار گیری در شرایط کوه زدگی معنادار نبود. افزایش معنادار سطح فریتین در طی شش هفته تمرین ورزشی پس از یک دوره کوه زدگی مشاهده شد، اما در گروههای دیگر این افزایش مشاهده نشد. کاهش معنادار در سطح ترانسفرین در طی شش هفته تمرین هوازی پس از یک دوره کوه زدگی مشاهده شد. افزایش معنادار در سطح ترانسفرین در طی شش هفته مصرف مکمل آهن و ترکیب تمرین ورزشی و مصرف مکمل آهن مشاهده شد. نتیجه گیری: یافته های حاضر نشان داد که تمرین ورزشی همراه با مصرف مکمل آهن سبب افزایش سطح و ذخیره آهن در فاکتورهای انتقال اکسیژن می شود و از بروز کم خونی جلوگیری و باعث به تاخیر انداختن خستگی با افزایش اکسیژن رسانی می شود.