نظارت بر بیماران فیبروز کیستیک در منزل از طریق پزشکی از راه دور به روش مبتنی بر تلفن همراه - فدائی زاده, لیدا; حسن زاد, مریم; غفاری پور, حسینعلی; بقائی, نوشین; ولی نژادی, علی; طاهری, سید محمدجعفر; انصاری, معصومه; تشیعی نژاد, صابره (فصلنامه نفس, 2021)
زمینه و هدف: با وجود تغییرات سریع در فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت بیماری های مزمن طی دهه ها بسیار کم تغییر کرده است. با این حال، معرفی تله مدیسین به عنوان استفاده از خدمات بالینی بیمار محور از راه دور شامل استفاده از ارتباطات تصویری و صوتی، پایش از راه دور و برنامه های تلفن همراه، فرصتی ایده آل برای تغییرات بنیادین در مراقبت ها را فراهم می کند. در مطالعه حاضر، برای بررسی سیر تحول روند بالینی، داده های مربوط به فعالیت های پایش از راه دور بیماران CF در خانه را به مدت سه سال پیگیری کردیم. از آنجایی که قبلاً اثر پزشکی از راه دور در جمعیت بیماران CF ایران گزارش نشده است، این مطالعه می تواند از ابعاد مختلف مفید واقع شود. مواد و روشها: در این مطالعه کاربردی مقطعی، 45 بیمار مبتلا به CF کمتر از هفت سال مراجعه کننده به درمانگاه کودکان و یا اورژانس کودکان بیمارستان مسیح دانشوری در بازه زمانی بهمن 95 تا خرداد 99 وارد شدند. فناوري ارتباطی مورد استفاده جهت پايش بیماران، پنل پیامکی بود. متغیرهای مورد پایش از راه دور، شامل میزان و رنگ خلط، سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس در حال استراحت بود. همچنین جدولی برای امتیاز دادن به هر یک از علائم مذکور و تعیین آستانه علائم نیازمند پیگیری طراحی شد. هر بیمار سه بار در هفته (يك روز در ميان) پس از ثبت امتیاز علائم در پیامک آنرا به پزشک پژوهشگر ارسال می کرد. پیامک ها در همان روز توسط پزشک پژوهشگر بررسی می شدند و در فرم های مربوط به هر بیمار ثبت می گردید و در صورتی که هر كدام از علائم بيمار نیاز به پیگیری داشت، پزشك پژوهشگر با متخصص بیماری های تنفسی اطفال تماس ميگرفت و بر اساس دستورات ايشان بيماران را راهنمايي می کرد. پايش بيماران با اين روش به مدت سه سال تداوم داشت. اطلاعاتی که بیماران بر اساس امتیازات جداول جلسه آموزشی، به صورت یک روز در میان توسط پیامک به این مرکز ارسال خواهند کرد در فایل Excel به صورت روزانه وارد می شد. اطلاعات از فایل های Excel در برنامه SPSS بازخوانی شد و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. همچنین سیستم پایش از راه دور با استفاده از پرسشنامه های تکمیل شده توسط والدین بیماران ارزیابی شد. نتايج: تفاوت معناداری مختصر مثبتی در کیفیت زندگی، سطح اضطراب، میزان افسردگی، پذیرش در بیمارستان یا کلینیک، تماس با پزشک عمومی یا استفاده از آنتی بیوتیک داخل وریدی قبل و بعد از پایش از راه دور وجود داشت. با این حال، بهبود قابل توجهی در کاهش مراجعات سرپایی و روند ثبات بالاتر عملکرد تنفسی و دسترسی به خدمات سلامت و صرفه جویی در زمان مراجعه حضوری به درمانگاه در افراد تحت پایش از راه دور وجود داشت و والدین بیماران خدمات را مطلوب و ارزشمند می دانستند. بحث و نتيجه گيري: استفاده از پزشکی از راه دور می تواند پشتیبانی فراهم شده توسط یک واحد متخصص برای بیمار و خانواده آنها را تقویت نموده و ممکن است حضور در کلینیک های سرپایی را کاهش دهد.