آیا باید در طول بیماری همه گیر COVID-19 نگران حیوانات خانگی خود باشیم؟ - فرنیا, پریسا; آقاجانی, جعفر; فرنیا, پوپک; ایوبی, سامان; غنوی, جلال الدین; ناجی, سید علیرضا; هُفنر, سِوِن; ولایتی, علی اکبر (فصلنامه نفس, 2021)
ویروس‌های کرونا که باعث بیماری در طیف وسیعی از گونه‌های جانوری می‌شوند، یکی از علل مهم عفونت مشترک میان انسان و حیوان هستند. اخیرا ظهور یک ویروس کرونای مشترک بین انسان و حیوان به نام ویروس کرونا سندرم حاد تنفسی 2 (SARS-CoV-2) منجر به همه‌‌گیری بیماری COVID-19 شده است. به طوری که علی‌رغم سطح بالای کنترل قرنطینه در بسیاری از کشورهای پیشرفته، یک بیماری همه‌گیر جهانی ایجاد کرده است. این وضعیت نوظهور سوالات زیادی را ایجاد می‌کند. آیا عفونت فقط از طریق انسان به انسان منتقل شود یا منابع دیگر مانند حیوانات یا سایر منابع محیطی نیز عامل انتقال به انسان هستند؟ از این رو با بررسی مطالعات موجود، ما خطر احتمالی انتقال ویروس کرونا از حیوانات خانگی به انسان را ارزیابی کردیم. حیوانات خانگی(گربهها و سگها) و به ویژه سگها، عادت دارند خود یا دیگران را لیس بزنند. به این ترتیب، آنها ممکن است ویروس را وارد دستگاه تنفسی یا گوارشی خود کنند. از سوی دیگر هنگامی که آنها صورت افراد را لیس می‌زنند، ممکن است بیماری‌ها را منتقل کنند. در این مطالعه‌، ما نه تنها مطالعات مربوط به حیوانات خانگی و ارتباط آنها با ویروس کرونا را مرور کردیم بلکه 22 نمونه از سگ‌ها و گربه‌های ولگرد در مناطق مجاور یک بیمارستان ویژه بستری بیماران COVID-19 را نیز آزمایش کردیم. اگرچه هیچ ارتباط مستقیمی بین این حیوانات و بیمارستان یافت نشد، اما دریافتیم که 14 قلاده (6/63 درصد) از 22 حیوان خانگی با آزمایش مولکولی از نظر COVID-19 مثبت بودند. در این میان، هفت قلاده (8/31 درصد) علائم سرفه و عطسه داشتند. اگرچه موارد مورد مطالعه حیوانات ولگرد بودند، اما سوالی که باید روشن شود این است که آیا حیوانات خانگی درگیر زنجیره انتقال هستند یا خیر؟ این نیاز به بررسی بیشتر دارد.