بررسی تاثیر تریاک بر الگوی تنفسی و خواب بیماران مبتلا به COPD - فروغی, معین; ملک محمد, مجید; سلیمانی, فاطمه; عدیمی ناغان, پریسا (فصلنامه نفس, 2020)
بیماری انسدادی مزمن ریه یا COPD و مصرف تریاک و اپیوییدها هر دو باعث اثرات مخرب بر روی تنفس می‌شوند که در طول روز باعث کاهش سطح اکسیژن و بالا رفتن میزان گازکربنیک خون می‌شوند و در طول خواب می‌توانند باعث بروز اختلالات تنفسی خواب شوند. اختلال تنفسی خواب شامل آپنه‌ی انسدادی، مرکزی، هایپوپنه تنفس آتاکسیک، هیپوونتیلاسیون و هیپوکسی می‌باشد. در مطالعات قبلی شیوع قابل توجهی از اختلالات تنفسی در بیماران COPD و مصرف کنندگان تریاک و اپیوییدها به‌طور جداگانه نشان داده شده است ولی تاکنون مطالعه‌ای بر روی اثر همزمان این دو بیماری بر روی الگوی خواب و پارامترهای تنفسی خواب انجام نشده است. در مطالعه‌ی پیش‌رو بر آن شدیم که الگوی خواب و پارامترهای تنفسی را در بیماران مبتلا به COPD که به ‌صورت مزمن تریاک مصرف می‌کنند را ارزیابی کرده و با گروه شاهد که متشکل از بیماران COPD غیر مصرف کننده تریاک هستند مقایسه کنیم. 31 بیمار مبتلا به COPD وارد طرح شدند که 14 بیمار مصرف کننده‌ی تریاک در گروه مورد و 17 بیمار دیگر در گروه شاهد قرار گرفتند. اطلاعات اولیه توسط پرسشنامه از بیماران گرفته شد و همه‌ی بیماران تحت پلی‌سومنوگرافی قرار گرفتند و نتایج در دو گروه با یکدیگر مقایسه شدند. یافته‌ها نشان داد که هر دو گروه شیوع بالایی از وقایع تنفسی حین خواب دارند به طوری که AHI بیش از 15 در ساعت، در گروه مورد 71% و در گروه شاهد 76% بود. شیوع آپنه‌ی مرکزی خواب (CSA) در گروه مصرف کننده‌ی تریاک به ‌طور معنی‌داری بیشتر بود ولی در مورد دیگر پارامترهای تنفسی تفاوت معناداری بدست نیامد. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که تاثیر مصرف تریاک بیشتر در روند تنفس حین خواب بروز کرده و باعث شیوع بیشتر آپنه‌ی مرکزی خواب می‌شود و تاثیر معنی‌داری بر روی سطح اکسیژن و گازکربنیک خون در طی روز ندارد.