تعیین عوامل موثر در مصرف صحیح اسپری ها - اصغری, ال‌ناز; ابراهیمیان, قاسم; صدیقی, مریم (فصلنامه نفس, 2020)
اسپری‌ها یکی از رایج‌ترین و مهمترین اشکال دارویی در بیماری‌های تنفسی هستند. مطالعات نشان می‌دهد اغلب بیماران اسپری‌ها را به طور صحیح استفاده نمی‌کنند. از این رو این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر مصرف صحیح اسپری‌ها انجام شد. در این پژوهش مشاهده‌ای–‌ تحلیلی کلیه بیماران بستری در بخش داخلی مردان با تشخیص COPD به روش در دسترس در طول شش ماه نخست 1390 مورد مشاهده قرار گرفتند. نحوه‌ی مصرف اسپری بیماران توسط چک لیست ارزیابی گردید. داده‌های به دست آمده با نرم افزار SPSS 13 با آزمون‌های توصیفی، آنووا، پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. طبق نتایج از بین 116 نمونه، ‌حدود 13 درصد افراد اسپری خود را به طور کاملا صحیح استفاده می‌کردند. سن، تحصیلات و مدت زمان مصرف اسپری توانستند به ترتیب 8 ، 12 و 16 درصد از تغییرات واریانس مصرف صحیح‌تر اسپری را توجیه نمایند. آموزش مصرف صحیح اسپری یک الزام در سیستم بهداشتی درمانی محسوب می‌شود. طبق نتایج به دست آمده روش آموزش باید بر اساس سن‌، تحصیلات و سابقه‌ی مصرف اسپری انتخاب گردد.