مقایسه هیجان های مثبت و منفی و مدیریت هیجان بیماران آسمی و افراد عادی - ابراهیمی مقدم, حسین; امینی نیا, سپیده (فصلنامه نفس, 2020)
بیماریهای جسمانی با هیجان ها در ارتباط هستند. از اینرو شناخت عوامل هیجانی تأثیرگذار روی بیماریها ضروری است. یکی از این بیماری‌ها بیماری آسم میباشد که ارتباط مستقیم با هیجان‌های مثبت و منفی دارد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه هیجان‌های مثبت و منفی و مدیریت هیجان بیماران مبتلا به آسم و افراد سالم میباشد. بدین منظور تعداد 45 نفر بیمار مبتلا به آسم و 44 فرد سالم از طریق نمونه‌گیری تصادفی ساده و به وسیله سه پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی شرینگ، پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی پاناس، و پرسشنامه سلامت عمومی بررسی شدند. از آزمون‌های آماری u- من ویتنی، ویل کاکسون، و t تک گروهی برای تحلیل دادهها استفاده شد. نتایج بهدست آمده )449/33 ، 397/37 (F: در سطح (P<0.001) نشان داد که هیجان های منفی در بیماران مبتلا به آسم بالاتر از افراد عادی میباشد. همچنین هیجان مثبت )71/5(F= در افراد مبتلا به آسم کمتر از افراد عادی بود و افراد مبتلا به آسم در مدیریت هیجان در مؤلفه خودکنترلی)167/8 (F= پایین تر از افراد سالم بودند. بیماران مبتلا به آسم در مؤلفه های خودآگاهی (83/0)، مهارت های اجتماعی (6/2) بالاتر از افراد عادی بودند و افراد سالم در مؤلفه های خودانگیزی (62/1) و هوشیاری اجتماعی (28/1) بالاتر از بیماران آسمی بودند. همچنین یافته‌ها نشان داد که مؤلفه خشم و خصومت در افراد آسمی بیشتر از افراد عادی است (60/0(t = که به عنوان یافته جانبی پژوهش به دست آمد. طبق یافته‌های به دست آمده از پژوهش حاضر میتوان نتیجه گرفت که با آموزش مداخله ای مدیریت هیجان در بیماران مبتلا به آسم و کاهش هیجان های منفی و افزایش عواطف مثبت بیماران میتوان تعداد حملات و شدت بیماری این بیماران را کاهش داد.