بررسی عملکرد ریوی در بیماران مبتلا به کیستیک فیبروزیس بر حسب سابقه مصرف دخانیات توسط والدین - حسن زاد, مریم; اسلام پناه نوبری, شبنم; بلورساز, محمدرضا; مسیحا, فرزاد; رضایی, منصور; شیرزادی, روح الله; تشییعی نژاد, صابره; ولایتی, علی اکبر (فصلنامه نفس, 2020)
عليرغم وجود مطالعاتي كه نشان ميدهد مصرف سيگار عامل زمينهاي شناختهشدهاي است كه سبب تشديد بيماري كيستيك فيبروز ميشود اما اثرات مواجهه با دود سيگار بر روند بيماري كيستيك فيبروز كاملا مشخص نيست. بنابراين در اين مطالعه به بررسی عملکرد ریوی در بیماران مبتلا به کیستیک فیبروزیس بر حسب سابقه مصرف دخانیات توسط والدین پرداختیم. در اين مطالعه مقطعي توصيفي 58 بيمار بالاي 7 سال مبتلا به كيستيك فيبروز وارد مطالعه شدند که شامل دو گروه با و بدون مواجهه با دود سيگار بودند و در اين دو گروه تستهاي عملكرد ريوي و دفعات بستري بيمارستاني با هم مقايسه شدند. در آنالیز یافته های حاصل از مطالعه انجام شده مقدار FEV1 رابطه معکوس معنی داری با سطح کوتینین ادراری داشت (P=0.002) همچنین مقدار FE25-75 رابطه معکوس معنی داری با سطح کوتینین ادراری داشت. (P=0.001) میانگین دفعات بستری بیمارستانی در گروه های با و بدون مواجهه با دود سیگار به ترتیب 1/5 با انحراف معیار 4/2 مرتبه و 6/2 با انحراف معیار 3/1 مرتبه بود که اختلاف آماری معناداری را نشان داد (P=0.001). براساس يافتههاي اين مطالعه ميتوان نتيجهگيري كرد كه تستهای عملكرد ريوي و درصد بستريهاي بيمارستاني در بيماران مبتلا به بيماري كيستيك فيبروز با سابقه مصرف سيگار توسط والدين و سطح اداري كوتينين در اين بيماران مرتبط است.