بررسی ارتباط بین اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلال خواب در کارکنان بیمارستان فوق تخصصی مسیح دانشوری - طباطبایی, شهناز; خانی جزنی, رضا; کاووسی, امیر; سیدمهدی, سیدمحمد; برزگار, آذر (فصلنامه نفس, 2020)
آسیب‌های شغلی از عمده‌ترین مشکلات بهداشت شغلی هستند. نیمی از این آسیب‌ها به اختلالات خواب و کیفیت نامناسب آن و اختلالات اسکلتی- عضلانی کارکنان مربوط می‌شوند و بر عملکرد شغلی نیز تاثیر می‌گذارند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین اختلالات اسکلتی- عضلانی و اختلال خواب در کارکنان بیمارستان فوق تخصصی مسیح دانشوری انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و به‌طور میدانی مقطی انجام شد. جامعه آماری، شامل تمامی 1200 نفر کارکنان بیمارستان در سال 1394 بود. گروه نمونه این تحقیق شامل 330 نفر از کارکنان بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی (طبقه ای) از جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش دو پرسشنامه تحت عناوین: (1) اطلاعات فردی-شغلی و (2) میوزیک (فرم مربوط به اختلالات خواب، اختلالات اسکلتی- عضلانی و بار روانی کار) بود، اعتبار این پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 79/0 و اعتبار فرم اختلالات خواب و اختلالات اسکلتی- عضلانی و بار روانی کار به ترتیب برابر با 80/0؛ 75/0 و 78/0 محاسبه و روایی محتوایی آن توسط چند متخصص تایید شد. به‌منظور تحلیل داده‌های پژوهش از ضریب همبستگی، آزمون t مستقل‌، تحلیل واریانس یک‌طرفه و رگرسیون دو و چندگانه استفاده شد (نرمافزارSPSS22). بر اساس نتایج مطالعه، درد در ناحیه "کمر" ‌در گروه دارای اختلال خواب بیشتر از گروه فاقد اختلال خواب بود و این تفاوت از لحاظ آماری معنی‌دار بود (05/0P<) همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که اختلال خواب در گروه دارای بار روانی کار بالاتر بطور معنی‌داری بالاتر از گروه دارای بار روانی کمتر بود. و ارتباط معناداری بین "نوبت کاری"، "سیگار کشیدن" ، "سن"‌، "جنسیت" و "BMI"‌ با ‌"اختلال خواب" یافت نگردید. بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که کمردرد و بار روانی کار با اختلالات خواب در پرسنل بیمارستانی ارتباط دارد. با توجه به اهمیت خواب مناسب در پرسنل درمانی مداخله در مورد عوامل مرتبط با اختلالات خواب اهمیت دارد و برنامه ریزی برای مدیریت مناسب کمردرد و بار روانی کار ممکن است به کاهش اختلالات خواب در پرسنل بیمارستانی کمک نماید.