تأثیر 8 هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا و یوگا بر آمادگی قلبی تنفسی در دانشجویان دختر فعال - لکزیان, آتنا; نظرعلی, پروانه; رمضان خانی, اعظم (فصلنامه نفس, 2020)
در سالهای اخیر تمرینات يوگا و تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) به عنوان نوعي ورزش براي بهبود وضع سلامت جسمي و بهبود مشکلات قلبی و تنفسی مورد توجه قرار گرفتهاند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرینات HIIT و یوگا بر آمادگی قلبی تنفسی در دانشجویان دختر فعال میباشد. این مطالعه نیمه تجربی در سال 1395، بر روی 21 دانشجوي دختر فعال رشته تربيت بدني دانشگاه الزهرا انجام گرفت. آزمودنیها بطور تصادفی به سه گروه کنترل، یوگا و HIIT تقسیم شدند. در گروه HIIT برنامه تمرینی شامل انجام 3 دوره آزمون رست (هر ست به طول 35 متر) با 10 ثانیه استراحت بین هر مرحله برای هفتههای اول و دوم بود. به ازای هر دو هفته یک مرحله اضافه میگردید. برنامه تمرینی گروه یوگا که به ترتیب شامل تکنیکهای تنفسی و پوسچرها (آسانا) بود، به مدت 8 هفته و هر هفته دو جلسه به مدت 90 دقیقه انجام شد. شاخصهای قلبی و تنفسی قبل از تمرینات و 24 ساعت بعد از آخرین تمرین اندازهگیری شدند. تحلیل دادهها به کمک نرم افزار 16 SPSS و با استفاده از آزمون تحليل واريانس دو طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنیدار 05/0 >P انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) در تمرینات HIIT و یوگا بطور معناداری در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (05/0>P)، با این حال، بین دو گروه تمرینی یوگا و HIIT تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P). پس از 8 هفته تمرینات HIIT و یوگا، تغییر معناداري در میانگین شاخصهای آستانه تهویهای (VT)، معادل تهویهای اکسیژن دقیقهای(VE/VO2) ، معادل تهویهای دی‌اکسیدکربن (VE/VCO2) و نسبت تبادل تنفسی (RER) در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نگردید (05/0<P). همچنین تغییرات تعاملی در دو سطح گروه و زمان نشان داد که تمرین یوگا در مقایسه با گروه تمرینی HIIT و گروه کنترل سبب کاهش معنیدار میانگین RER گردید (05/0>P). مطالعه حاضر نشان داد 8 هفته تمرین یوگا و HIIT سبب بهبود آمادگی قلبی- تنفسی در دانشجویان دختران فعال می‌گردد، از این رو این تمرینات میتوانند در بهبود سلامت جسمي و مشکلات قلبی و تنفسی موثر باشند.