آیا درگذشته بینی (دماغ) بخشی از مغز و تعدیل کننده آن محسوب می شده است: بررسی متون علمی و ادبی - سلیمی, مرتضی; دهقانی, مهدی (فصلنامه نفس, 2020)
تنها وظیفه‌ی پیاز بویایی در پستاندارن دریافت تحریکات بویایی نیست. تنفس از طریق بینی باعث تولید و تعدیل نوساناتی مغزی در بخش‌هایی می شود که اعمال عالی مانند تفکر، تصمیم گیری، توجه، حافظه و یادگیری را برعهده دارند. با توجه به اطلاعات حاصله از مطالعات الکتروفیزیولوژی و عصب شناختی امروزه می دانیم آسیب به این مسیر می تواند منجر به توسعه اختلالات شناختی شود. این درحالی است که گذشتگان ما واژه ی دماغ را همزمان برای مغز ونیز بینی بکار می بردند. با توجه به یافته های این مطالعه که از مرور منابع بدست آمده، در گذشته بینی را جزئی از مغز درنظر گرفته می‌شد و احتمالا دماغ(بینی) را دروازه‌ی ورود به مغز در نظر می دانستند که تاحد زیادی منطبق با یافته های الکتروفیزیولوژی کنونی می باشد.