پایش ذرات معلق زیر 10 میکرون هوای شهر تهران - منجزی, مژده; سعیدی, محمد سعید (فصلنامه نفس, 2020)
در مقاله‌ی پیش رو به پایش توزیع ذرات معلق زیر 10 میکرون هوای شهر تهران پرداخته شده است. برای این منظور از دستگاه کسکید ایمپکتور استفاده شده است. تست‌ها در 15 ایستگاه مختلف پایش آلودگی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران انجام شده است. نتایج تست‌های انجام شده نشان داد که توزیع جرمی ذرات معلق تقریباً در تمامی ایستگاه‌ها دارای روند مشابهی است. نمودار دارای دو قله است یکی مربوط به ذرات 1 میکرون و دیگری مربوط به ذرات بزرگتر بین 6/3 تا 6/5 میکرون است. قله اول میتواند مربوط به اگزوز اتومبیل‌ها باشد و قله دوم مربوط به ذرات گرد و غبار ناشی از جاده و سایش لاستیک اتومبیل‌ها باشد. غلظت PM10 در ایستگاه شاداباد در روز 4 اسفند ماه بیشتر از بقیه ایستگاه‌ها بوده است. بنابراین این ایستگاه آلوده‌ترین ایستگاه شناخته شد. توزیع تعداد نسبی ذرات نتیجه داد که ذرات کوچکتر بیشترین تعداد ذرات معلق را دارا هستند. این نتیجه از نظر سلامتی میتواند زنگ خطر باشد چراکه ذرات ریز پس از ورود به دستگاه تنفسی انسان به آسانی از غشای ریه عبور کرده و میتوانند اثرات سمی در بدن ایجاد نمایند.