بررسی تاثیر مراقبت پیگیر از طریق پیامک بر ارتقاء کیفیت زندگی بیماران مبتلا به HIV/AIDS مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بیمارستان منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران - نصرآبادی, طاهره; نصراله, سپیده; ابراهیمی آبیانه, ابراهیم; سفری, فریبرز (فصلنامه نفس, 2020)
ایدز یک بیماری کشنده است که عامل آن ویروسی به نام اچ آی وی است که قدرت آلودهکنندگی و سرایت پذیری بالایی دارد و موجب ضعف دستگاه دفاعی و ایمنی بدن انسان می شود، اچ آی وی بر روی تمام جنبههای زندگی اعم از روانی، جسمی، اجتماعی و معنوی تاثیر می گذارد و می تواند موجب ترس از زندگی با این عفونت شود.کیفیت زندگی یکی از مفاهیم بسیار مهم در بیماران مزمن است. کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ایدز به دنبال تغییرات جسمانی شدیدی که به دلیل نقص سیستم ایمنی روی میدهد و همچنین عدم حمایتهای اجتماعی و تبعیض در مراقبتهای بهداشتی شدیدا تحت تاثیر قرار میگیرد. تلفنهای همراه به عنوان ابزار جدید در مدیریت بیماری های مزمن، از جمله عفونت اچ آی وی تبدیل شده اند. و استفاده از سرویس پیام کوتاه می تواند یک برنامه امیدوار کننده برای ارتقاء کیفیت زندگی و پایبندی به درمان ضد ویروسی در بیماران اچ آی وی باشد این پژوهش یک مطالعه از نوع مداخله ای تجربی می باشد. 64 بیمار دارای معیار ورود به مطالعه به طور تصادفی در دو گروه مورد و شاهد در کلینیک بیماری های رفتاری به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسشنامه سنجش ویژگی های جمعیت شناختی و پرسشنامه بررسی کیفیت زندگی ویژه افراد اچ آی وی/ ایدز سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF) می باشد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی زوجی، ضریب همبستگی و جداول توزیع فراوانی تجزیه و تحلیل شدند. در این مطالعه نمره کیفیت زندگی گروه آزمون درقبل از مداخله(%21/71)، بعد از مداخله(90/91 %) و در گروه کنترل قبل از مداخله(%56/70)، بعد از مداخله(%93/71) می باشد. مطالعه حاضر نشان داد در بررسی نمره کیفیت زندگی بیماران در قبل و بعد از مداخله درگروه آزمون، تفاوت معناداری مشاهده شد در حالی که این تفاوت در گروه کنترل معنادار نبود. همچنین نمره کیفیت زندگی گروه آزمون در بعد از مداخله به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، مراقبت پیگیر از طریق پیامک میتواند نقش موثری بر ارتقاء کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اچ آی وی/ایدز داشته باشد لذا پیشنهاد میشود از این روش به عنوان یک برنامه آموزشی مستمر برای بیماران مبتلا به ایدز گنجانده شود.