مقایسه تاثیر تمرین هوازی تداومی و تناوبی بر عملکردهای ریوی و قلبی تنفسی دختران جوان فعال - شامحمدی, فاطمه; مرادی, فتاح; پاشایی, سامان (فصلنامه نفس, 2020)
مطالعات اندکی اثر نوع تمرین ورزشی بر عملکرد ریوی را تحت بررسی قرار دادهاند. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر تمرین هوازی تداومی و تناوبی بر عملکردهای ریوی و قلبی تنفسی دختران جوان فعال بود. روش تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. 32 دختر جوان فعال از میان دانشآموزان رشته تربیتبدنی (سن 5/0±17 سال) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه تمرین هوازی تداومی (11=n)، تمرین هوازی تناوبی (11=n) و کنترل (10=n) قرار گرفتند. پروتکل تمرینها (هشت هفته، هر هفته سه جلسه) شامل 20 تا 35 دقیقه دویدن در هر جلسه و با شدت 60 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه بود. ویژگیهای عمومی، آزمون اسپیرومتری و عملکرد قلبی تنفسی آزمودنی‌ها قبل و پس از دوره تمرین اندازهگیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی با اندازه‌گیریهای مکرر در سطح معناداری 05/0>P استفاده شد. تمرین هوازی تداومی و تناوبی تاثیر معناداری بر شاخصهای ظرفیت حیاتی، ظرفیت حیاتی اجباری، حجم بازدمی اجباری در ثانیه اول، نسبت حجم بازدمی اجباری در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی اجباری و اوج جریان بازدمی نداشت (05/0<P)، اما فقط تمرین تناوبی اوج جریان دمی را بطور معناداری افزایش داد (02/0=P). به دنبال هر دو نوع تمرین افزایشهای معنادار مشابهی در عملکرد قلبی تنفسی مشاهده گردید (001/0=P). بهنظر میرسد تمرین تناوبی حتی با مدت کوتاه (هشت هفته) میتواند بر عملکرد ریوی دختران جوان فعال اثر مثبت بگذارد. همچنین، تمرین تناوبی بطور مشابهی با تمرین تداومی، اما به صورتی مقرون به صرفه (از لحاظ زمانی)، میتواند عملکرد قلبی تنفسی را بهبود بخشد.