تاثیر هشت هفته تمرینات ترکیبی (مقاومتی دایره ای و استقامتی) بر آمادگی قلبی تنفسی، فشار خون و سطوح سرمی نیتریک اکسید (NO) در مردان چاق مبتلا به پرفشاری خون - رشدی بناب, رضا; ابراهیم, خسرو; غزالیان, فرشاد; افراسیابی راد, عباس (فصلنامه نفس, 2020)
چاقی با بیماریهای مختلفی از جمله پرفشاری خون و کاهش آمادگی قلبی-تنفسی همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات ترکیبی (مقاومتی دایرهای و استقامتی) بر اکسیژن مصرفی بیشینه (VO2max)، فشار خون و سطوح سرمی نیتریک اکسید (NO) در مردان چاق مبتلا به پرفشاری خون صورت گرفته است. به منظور اجرای پژوهش حاضر، 24 مرد چاق دارای پرفشاری خون (فشار خون سیستولی بالاتر از 140 و فشار خون دیاستولی بالاتر از 90 میلیمتر جیوه) در دو گروه کنترل و تمرین ترکیبی تقسیمبندی شدند. برنامه تمرین ترکیبی به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته اجرا شد. در هر جلسه تمرین ترکیبی، ابتدا تمرین مقاومتی دایرهای و بلافاصله بعد از آن، تمرین استقامتی اجرا گردید. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، نمونههای خونی جمعآوری و فشار خون و همچنین آمادگی قلبی-تنفسی آزمودنیها مورد بررسی قرار گرفت. دادهها با نرم افزار SPSSنسخه 24 و آزمون آنالیز کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاضر نشان داد که VO2max در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به صورت معناداری افزایش (001/0>p) و فشار خون به صورت معنادار کاهش یافته است (05/0>p). علاوه بر این، افزایش معنادار سطوح سرمی NO در گروه تمرین ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (001/0>p). نتایج حاضر نشان میدهد که تمرینات ترکیبی نقش موثری در بهبود آمادگی قلبی-تنفسی بیماران مبتلا به پرفشاری خون دارد و منجر به کاهش فشار خون آنها میشود که احتمالا این تغییرات در فشار خون تا حدودی با افزایش سطوح NO مرتبط است.