تأثیر مثبت تمرینات آسانا-پرانایاما بر شاخص های تغییرات ضربان قلب، ظرفیت ورزشی و حداکثر اکسیژن مصرفی در بیماران مبتلا به انقباض زودرس بطنی - خواست خدایی, صدیقه; غزالیان, فرشاد; نیکو, محمدحسین (فصلنامه نفس, 2020)
هدف از این مطالعه ارزیابی و بررسی اثرات یک برنامه 12 هفتهای آسانا-پرانایاما بر اساس شاخص نوسان ضربان قلب، ظرفیت عملکردی و حداکثر اکسیژن مصرفی در بیماران مبتلا به آریتمی بطنی از نوع ضربانات زودرس بطنی (pvc) بود. متغیرها قبل و بعد از تمرینات اندازهگیری شدند. افرادی که به دلیل انقباضات زودرس بطنی از آریتمیهای قلبی رنج می‍بردند در کلینیک امام رضا در شیراز، ایران تحت درمان قرار گرفتند. این مطالعه بر مبنای دادههای جمع آوری شده از 30 بیمار مبتلا به آریتمیهای قلبی با انقباضات زودرس بطنی در محدوده سنی 20 تا 60 سال انجام شد. بیماران بهطور تصادفی به دو گروه آزمون (تجربی) و کنترل (شاهد) تقسیم شدند. گروه تجربی در برنامه آسانا-پرانایاما شرکت کردند. عوامل متعددی از جمله QTc، QT، QRS الکتروکاردیوگرام (نوار قلبی)، شاخص ECG هولتر، ظرفیت عملکردی، حداکثر اکسیژن مصرفی و همچنین شاخص توده بدن، فشار خون و ضربان قلب در زمان استراحت قبل و بعد از تمرینات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. QTc، QT و QRS بعد از ورزش بدون تغییر باقی ماندند. با این حال، افزایش قابل توجهی در شاخص تغییرات ضربان قلب SDNNو RMSSD مشاهده شد. درحالیکه شاخص توده بدن در افراد کاهش یافت و افزایش قابل توجهی در ظرفیت عملکردی و حداکثر اکسیژن مصرفی مشاهده گردید. همچنین، کاهش در سمپاتیک فرکانس پایین و افزایش در پاراسمپاتیک فرکانس بالا منجر به موازنه و تعادل مثبت در فعالیت سمپاتیک و پاراسمپاتیک (LF/HF) شد. مشخص شد که یک برنامه 12 هفتهای آسانا-پرانایاما در بیماران مبتلا به آریتمیهای قلبی بطن ناشی از انقباضات زودرس میتواند عملکرد سیستم عصبی خودکار را افزایش دهد و با ایجاد تعادل در نسبت فعالیت سمپاتیک و پاراسمپاتیک در روند بهبودی این بیماران موثر واقع شود.