بررسی ارتباط بین اضطراب مرگ با کیفیت زندگی و توانایی خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه مراجعه کننده به بیمارستان مسیح دانشوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران در سال 1397 - مجیدی, سامیه; بلورچی فرد, فریبا; اسمعیلی, رقیه; ذوالقدر, زهرا (فصلنامه نفس, 2020)
زمینه و هدف: در افراد سالمند شیوع بیماری های مزمن از جمله بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) بالا است. COPD باعث ایجاد مشکلات زیادی از جمله تنگی نفس، خستگی، افسردگی، سوء تغذیه و محدودیت فعالیت های روزانه و ایجاد اضطراب مرگ می شود که می تواند بر کیفیت زندگی و توانایی خود مراقبتی بیماران تاثیر بگذارد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین اضطراب مرگ با کیفیت زندگی و توانایی خود مراقبتی در سالمندان مبتلا به COPD است. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی همبستگی در مورد 128 سالمند دارای بیمار COPD مراجعه کننده به بیمارستان مسیح دانشوری شهر تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انجام یافته است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، اضطراب مرگ تمپلر، کیفیت زندگی سنت جورج و خود مراقبتی سالمندان بود. تجزیه تجلیل داده ها در نرم افزار SPSS V.16 و با استفاده از آزمون های همبستگی اسیپرمن، آنالیز واریانس یک طرفه و تی مستقل انجام شد. یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمره ی کلی اضطراب مرگ و خودمراقبتی در بیماران به ترتیب 3/8±09/60 و 85/4±89/94 بود. بر اساس نتایج حاصل از آزمون همبستگی اسیپرمن، اضطراب مرگ رابطعه معنی دار و معکوسی با خودمراقبتی داشت. میانگین و انحراف معیار نمره کلی کیفیت زندگی07/9±29/30 از محدوده ی نمره ی قابل کسب 100-0 بود. بین متغیر اضطراب مرگ با کیفیت زندگی نیز همبستگی منفی و معنی داری وجود داشت.