تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل آهن پس از یک دوره کوه زدگی بر سطح سرمی هموگلوبین، فریتین و ترانسفرین زنان جوان - پورمحک, علی; شاکری, نادر; ابراهیم, خسرو; عابد نطنزی, حسین; غلامی, ماندانا (فصلنامه نفس, 2020)
زمینه و هدف: انجام تمرینات ورزشی و فعالیت در ارتفاع سبب تغییراتی در فاکتور های خونی می شود. هدف از پژوهش حاضر تاثیر یک دوره تمرین ورزشی و مصرف مکمل آهن پس از یک دوره قرارگیری در ارتفاع بر عوامل خونی در زنان می باشد. روش بررسی: 40 دختر با میانگین سنی 5/23، وزن 35/61 کیلوگرم و قد 23/167 سانتی متری به صورت هدفمند و نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه کنترل، مکمل آهن، تمرین ورزشی و ترکیب تمرین ورزشی و مکمل آهن قرار گرفتند. پیش از شروع دوره و پس از دوره نمونه خونی اخذ شد. پس از اخذ خون در پیش آزمون، یک دوره در کوه مستقر شدند و شرایط کوه زدگی قرار گرفتند. تمرین ورزشی و مصرف آهن به مدت هشت هفته انجام شد. شب قبل از تمرینات ورزشی، یک قرص 27 میلی گرم آهن دریافت کردند. یافته ها: مصرف مکمل آهن به همراه تمرین ورزشی تغییر معناداری را در میزان فریتین و ترانسفرین سرم را ایجاد کرد. درحالی که در سطح سرمی هموگلوبین بین گروه های مختلف تفاوت معناداری مشاهده نشد. تمرین ورزشی و مکمل آهن هم سبب افزایش سطح فریتین و ترانسفرین در مقایسه با گروه کنترل شده بود. نتیجه گیری: یافته های تحقیق حاضر نشان داد که تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل آهن سبب افزایش فاکتورهای ذخیره آهن و کمک به بهبود انتقال اکسیژن و جلوگیری از کم خونی در طی تمرین ورزشی می شود.