بررسی الگوی مصرف دارو در بخش اورژانس در روزهای گرد و غبار در بیمارستان های شهرستان اهواز در سال 1395 - ترابی پور, امین; جرفی, سهند; داوودیان, محدثه; دوربافت زاده, سعید (فصلنامه نفس, 2020)
هدف : آلودگی هوا بدلیل اينکه هر انسان روزانه به طور متوسط 10 متر مکعب هوا استنشاق می كند و تاثیر آن بر سلامتی انسان ها اهمیت فراوانی دارد. شهر اهواز مركز استان خوزستان بدلیل بروز پديده گرد و غبار در سال های اخیر بعنوان يکی از آلوده ترين شهرهای ايران و جهان به شمار می رود. هدف از اين تحقیق برآورد بار دارویی وارد، به علت بیماری تنفسی ناشی از تماس با ذرات معلق كمتر از 10 میکرون در شهر اهواز در سال 1395است. مواد و روش ها : اين مطالعه به صورت گذشته نگر بر بیماران دارای مشکل تنفسی با علت های سل، آسم، آسم کودکان و انسداد مزمن ریوی در بیمارستان های دولتی (امام، رازی، گلستان) شهر اهواز انجام شد. تمام روزهای سال 1395 شهر اهواز از سازمان محیط زیست استان گرفته شد. داده های اداره محیط زیست به صورت اندازه آلودگی در هر ساعت از 24 ساعت جمع آوری شد، هر روز به طور جداگانه میانگین آلودگی اش محاسبه شد و در نهایت روز هایی که میزان آلودگی با گرد و غبار بالای 120 میکرون بود به عنوان روز گرد غباری بنابر استاندارد جهان و روز های بالای 150 میکرون به عنوان استاندارد جهان انتخاب شدند. بعد از تهیه تاریخ این روز ها (153 روز) بیمارانی که در این تاریخ ها به بیمارستان های فوق با علت های مشکلات تنفسی گفته شده، مراجعه کردند (655نفر) به عنوان جمعیت در نظر گرفتیم و به صورت رندوم بر طبق جدول مورگان 246 نفر برای نمونه تحقیق و اطلاعات دارویی اشان در فایل excel وارد شدند.