ویتامین D و آسم: مروری بر مکانیسم‌های مولکولی و مطالعات بالینی - شیروانی فارسانی, زینب; جهانگیری, سپیده; چربگو, فهیمه; محبی, سهامه; بهمنش, مهرداد (فصلنامه نفس, 2017)
نقش ویتامینD در هموستاز کلسیم و متابولیسم اسکلتی شناخته شده است. در طول چند دهه گذشته، شیوع کمبود ویتامین D در کودکان و بزرگسالان افزایش یافته است. اثرات بالقوه ویتامین D در بیماری‌های مختلف تحت بررسی است. داده‌های اپیدمیولوژیک نشان می‌دهد که میزان پایین ویتامین D سرم در افراد مبتلا به آسم با شدت علایم، کاهش عملکرد ریه و همچنین افزایش استفاده از دارو همراه است. مطالعات آزمایشگاهی نیز نشان داده‌اند که ویتامین D باعث افزایش پاسخ استرویید در بزرگسالان مبتلا به آسم می‌گردد. ویتامین D با مهار التهاب از طریق حفظ سلول‌های T تنظیم کننده و القاء مستقیم مکانیسم‌های ذاتی ضد میکروبی، نقش مهمی در سلامت ریه ایفا می‌کند. بنابراین پژوهش‌های بیشتری لازم است تا نقش ویتامین D در حفظ هموستاز مجاری هوایی و کاربردهای تشخیصی و درمانی ویتامین D در مدیریت آسم بطور کامل شناخته شود. این مقاله، مطالعات بالینی فعلی و مکانیسم‌های بالقوه ویتامین D را در بیماری آسم بررسی می‌کند.