بررسی ارتباط شاخص های عملکرد ریوی و مواجهه با سولفات در کارگران یک کارخانه تولید سولفات - برزگار, آذر; محققیان یعقوبی, مهدی; عطارچی, میر سعید; یزدانپرست, ترانه; خوانساری, بهاره; محتشم, سیما; کرمانی, علی; سیدمهدی, سید محمد (فصلنامه نفس, 2017)
محیط کار، سلامت کارگران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کارگرانی که در محیط‌های دارای گرد و غبار کار می‌کنند در معرض استنشاق ذرات معلق هستند که ممکن است باعث آسیب ریه شوند. آزمون‌های عملکردی ریه با اسپیرومتری امکان شناسایی زودرس اختلالات ریوی را فراهم می‌آورد. در این مطالعه‌، که یک مطالعه مقطعی بود 212 نفر از کارگران یک صنعت تولید سولفات، وارد مطالعه شدند. جمع‌آوری داده‌ها از ابتدای سال 1393 تا شهریور 93 انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه، اسپیرومتری و اندازه‌گیریهای محیطی، جمع‌آوری شدند. داده‌ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش 16 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که اندکس‌های اصلی عملکرد ریوی در گروه دارای مواجهه، کمتر از گروه فاقد مواجهه بود ولی این تفاوت معنی‌دار نبود (0/05<P). در این مطالعه رابطه‌ای بین اندکس‌های ریوی و مواجهه با مقادیر اندک سولفات در کارخانه تولید سولفات یافت نگردید. مطالعات بزرگتر با حجم نمونه بیشتر و متدولوژی مناسب تر جهت بررسی بیشتر این موضوع نیاز است.