بررسی الگوی تنفس بیماران مبتلا به آسم از لحاظ تغییرپذیری فرکتالی - رئوفی, محمدرضا; حاجی زاده, سهراب; مانی, علیرضا; غریب زاده, شهریار; مهدویانی, سید علیرضا; اسلامی نژاد, علیرضا; الماس نیا, مهدی; افتخاری, پریوش; مسجدی, محمدرضا (فصلنامه نفس, 2017)
الگوی تنفس از لحاظ تغییرپذیری فرکتالی در بیماران تنفسی از جمله آسم بررسی نشده است. هدف از این مطالعه آنالیز ‏الگوی تنفس افراد سالم و بیماران مبتلا به آسم از لحاظ تغییرپذیری فرکتالی است. این مطالعه بر روی 40 فرد مذکر (10 ‏نفر افراد سالم، 10 نفر آسم آتوپیک کنترل شده، 10 نفر آسم آتوپیک کنترل نشده، 10 نفر آسم غیرآتوپیک کنترل نشده) ‏در بیمارستان مسیح دانشوری انجام شد. تغییرات قفسه سینه و شکم در حین تنفس توسط دو کمربند تنفسی جمع‌آوری ‏و به حجم تنفسی کالیبره شدند. ساختار فرکتالی تغییرات فواصل بین تنفس و حجم تنفس با روشDetrended fluctuation analysis (DFA) آنالیز شد. در بررسی فواصل بین تنفس )‏IBI‏(، مقدار شاخص α در گروه های افراد سالم، آسم آتوپیک کنترل شده، آسم آتوپیک کنترل نشده ‏و آسم غیرآتوپیک کنترل نشده به ترتیب برابر 03/0±82/0، 06/0±73/0، 04/0±68/0 و ‏‏04/0±57/0 و در بررسی تغییرات حجم تنفس به ترتیب معادل 10/0±83/0، 06/0±75/0، 05/0±70/0 و 04/0±59/0 محاسبه گردید. ‏اختلاف معناداری در شاخص α بین گروه‌های مختلف، از نظر تغییرات فواصل بین تنفس و تغییرات حجم تنفسی مشاهده ‏شد (‏P<0.05‎‏). در مجموع چنین نتیجه‌گیری گردید که الگوی تنفس بیماران مبتلا به آسم دارای همبستگی فرکتالی کمتر نسبت به افراد ‏سالم است. در شرایط آسم کنترل نشده این اختلاف افزایش می‌یابد. ‏