بررسي ارتباط ميان مصرف دخانيات و مصرف مواد مخدر: آيا مصرف دخانيات دروازه ورود به مصرف مواد مخدر است؟ - شریفی, هومن; سیگاری, سپیده; صدر, ماکان; عبدالهی نیا, علی; مسجدی, محمدرضا (فصلنامه نفس, 2017)
مصرف مواد مخدر یکی از بزرگ‌ترین معضلات فرهنگی، اجتماعی و بهداشتی در عصر حاضر قلمداد می‌شود. کنترل و کاهش عوامل موثر در رو آوردن به مصرف مواد مهم‌ترین اقدامی است که می‌تواند در سلامت آینده جامعه ‏نقش داشته باشد. این مطالعه در راستای بررسی میزان تاثیر مصرف دخانیات در گرایش به مواد مخدر طراحی و اجرا شده ‏است. ‏ در این مطالعه مقطعی 1372 پرونده مراجعه کنندگان برای ترک مواد مخدر از لحاظ وضعیت مصرف ‏دخانیات و سایر فاکتور‌های مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.‏ 1306 مرد (2/95%) و 66 زن (8/4%) مورد بررسي قرار گرفتند. بیش از 90% افراد مراجعه کننده در زمان ‏مراجعه سيگاري بودند. بيشترين شروع مصرف دخانيات در این گروه 16 تا 20 سال بود. ميانگين سن شروع مصرف ‏دخانيات 6/5 ± 2/19 با نماي 18 سال و میانگين سن شروع مصرف مواد مخدر 1/7 ± 3/21 با نماي 20 سال گزارش ‏شد. ميان سن شروع مصرف دخانيات و شروع مصرف مواد مخدر ارتباط معني‌داري وجود داشت.‏ مصرف دخانيات مي‌تواند به‌عنوان يك عامل زمينه‌‌ساز در جهت اعتياد به مواد مخدر شناخته شود. این امر ‏لزوم اجراي صحيح و دقيق قوانين كنترل دخانيات و اقدامات پيش‌گيرانه و ضرورت ترك مصرف دخانيات در سنين پايين را ‏يادآور مي‌نمايد.