غربالگري سل در اطرافيان در تماس با يك دختر 15 ساله مبتلا به سل ريوي اسمير منفي در تهران - بقایی, نوشین; خلیل زاده, سهیلا; بلورساز, محمدرضا; پارسانژاد, نازنین (فصلنامه نفس, 2017)
تشخيص زود هنگام موارد مبتلا به سل و درمان به موقع بيماري سل براي كنترل بيماري در جامعه حياتي مي‍باشند. جهت ارزيابي انتقال سل از خلط يك بيمار مبتلا به سل ريوي اسمير منفي، افراد در معرض تماس با يك دختر 15 ساله ايراني - كه با تشخيص سل اسمير منفي در سال 1389 تحت درمان قرار گرفته است- مورد بررسي قرار گرفتند. كليه 52 همكلاسي و دوستان نزديك وي و نيز 15 فرد شاغل در مدرسه توسط تست پوستي توبركولين و عكس راديولوژي ريه غربالگري شدند. افراد با تست جلدي مثبت يا عكس راديولوژي غير طبيعي، توسط سي‍تي‍اسكن اسپايرال (Chest CT Scan) و سه نوبت شستشوي معده مورد ارزيابي بيشتر قرار گرفتند. تمام همكلاسي ها و دوستان نزديك وي ايراني و دختر بودند. از ميان اين 52 دختر، 17 نفر (32%) عفونت نهفته سلي (Latent Tuberculosis Infection) داشتند (تست پوستي مثبت) و 3 نفر (7/5%) به سل فعال مبتلا شده بودند (سي‍تي‍اسكن غير طبيعي يا كشت مثبت به همراه تست پوستي مثبت و يا عكس راديولوژي غير طبيعي). هيچ يك از پرسنل مدرسه يافته غير طبيعي نداشتند. با توجه به نتيجه اين مطالعه توصيه ميگردد بررسي تماس براي افراد در ارتباط نزديك با تمامي كودكان با علايم سل ريوي علامت‍دار، حتي كساني كه اسمير منفي مي باشند، در نظر گرفته شود.