تغيير سطوح اينترلوكين هاي 10 و 12 در بيماري سل - مرعشیان, سید مهران; ورهرام, محمد; فرنیا, پریسا; انوشه, صابر (فصلنامه نفس, 2017)
از آنجا كه اينترلوكين 12 (IL-12) نقش حياتي در نمو سلولهاي Th1 دارد، بيشترين مطالعات بر روي اين سايتوكاين انجام شده است. همچنين، اينترلوكين 10 (IL-10) واسطه (مدياتور) اصلي در توليد IL-12 و اینترفرون گاما (INF-g) توسط سلول‌هاي Th1 در بيماري‌هاي ناشي از پاتوژن‌هاي داخل سلولي است. با توجه به اهميت ايمني سلولي در عفونت و بيماري سل، اين مطالعه به منظور يافتن نقش پيشبيني كننده IL-10 و IL-12 در تشخيص سل در بين افراد علامتداري كه به مركز آموزشي، پژوهشي و درماني سل و بيماريهاي ريوي بيمارستان دكتر مسيح دانشوري (تهران، ايران) مراجعه كردند طراحي و اجرا شد. سطوح سرمي IL-10 و IL-12 با استفاده از تكنيك الايزا اندازهگيري شد. سپس مقادير تعيين شده سايتوكاينها در نرم‍افزار آماري وارد شد تا رابطه و خصلت پيشبيني كنندگي آن‍ها در تشخيص سل روشن گردد. اين مطالعه با استفاده از Roc curve موفق به تعيين سطح برشي براي غلظت سرمي IL-10 در تشخيص سل، با حساسيت و ويژگي به ترتيب معادل 68% و 26%، شد. سطح سرمي IL-12 هيچ رابطهاي با IL-10 و نيز ارزش قابل اعتمادي در تشخيص سل را نشان نداد. در اين مطالعه يك رابطه منطقي ميان سل و سطوح بالاتر سرمي IL-10 ديده شد كه در كنار آزمايش خلط، منافع اين آزمايش را در حل محدوديتهاي آزمايشگاهي نشان ميدهد.