شناخت و آگاهی دانش‌آموزان شهر تهران در خصوص آلودگي هوا - یزدانپرست, ترانه; صالح پور, سوسن; مسجدی, محمدرضا; آذین, سید علی; سیدمهدی, سید محمد; Boyes, Eddie; Stanisstreet, Martin (فصلنامه نفس, 2017)
بررسي دیدگاه‌های مردم در خصوص آلودگي هوا، مسئولین را در داشتن تصویر بهتری از این مشکل تهدیدکننده سلامت یاری می نماید. اين پژوهش به بررسي دیدگاه‌ها و آگاهی دانش‌آموزان شهر تهران در خصوص آلودگي هوا مي‌پردازد و نتایج آن می‌تواند راهنمای مسئولين برای فرهنگ‌سازی و آموزش نسل آینده باشد. در اين پژوهش مقطعی از يک پرسشنامه با 35 سؤال بسته که توسط پژوهشگران دانشگاه لیورپول طراحی و اعتباربخشی شده است، به منظور تعيين دیدگاه‌های 2140 نفر از دانش‌آموزان مدارس راهنمايي و دبيرستان تهران در خصوص ترکيبات هواي پاک، آلودگي هوا و عوامل و پيامدهاي آن استفاده شد. روش نمونه گیری چند مرحله ای بود و از آزمون‌های آماری Chi Square ، Mann-whitney ، Kruskal-Wallis ، Kolmogorov-Smirnov برای تحلیل داده ها استفاده شد. درحاليکه دامنه امتیاز ميزان آگاهي از 16- تا 16+ متغير بود، ميانگين به‌دست‌آمده برابر با 97/2+ بود. اختلاف آماری معنی‌داری بین میزان آگاهی دخترها و پسرها وجود نداشت. در پاسخ به سوال فراوانترین گاز موجود در هوای پاک تنها 7/23% گاز نيتروژن را فراوانترين گاز موجود در هوای پاک دانستند؛ در حالی که 1/45%، گاز اکسيژن را فراوانترين گاز موجود در هوای پاک برشمردند. آگاهي دانش‏آموزان درخصوص آلودگي هوا قابل‌ قبول به‌‌نظر نمی‌رسید و دیدگاه‌های غلطی در برخی زمینه‌های مهم نظیر فراوانترين گاز موجود در هوا وجود داشت، این امر نشان داد كه در زمينه آموزش و حساس‌سازی این قشر مهم از جامعه درخصوص آلودگی هوا اقدامات کافی و مؤثر صورت نگرفته است.