محاسبه هزینه تمام شده جراحی پیوند ریه و مقایسه آن با تعرفه مصوب در بیمارستان مسیح دانشوری در سال 1403 - شیخان فاطمه; یوسف‌وند مانی; ورهرام محمد; کاظم‌پور دیزجی مهدی; عابدینی عاطفه; روزبهانی رحیم; مخبر دزفولی مجتبی; جهانگیری علیرضا; ولایتی علی اکبر (فصلنامه نفس, 2025)
مقدمه: اطلاعات اطلاعات هزینه ای به مدیران بیمارستان ها اجازه تصمیم گیری و قیمت گذاری صحیح خدمات را می دهد و بدون داشتن اطلاعات صحیح و قابل اتکا نمی توانند تصمیم گیری کنند. بنابراین این مطالعه با هدف محاسبه هزینه تمام شده جراحی پیوند ریه و مقایسه آن با تعرفه مصوب سال 1403در بیمارستان مسیح دانشوری انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش، مطالعه ای کمی و از نوع توصیفی و مقطعی که به صورت گذشته نگر در سال 1403 در مرکز آموزشی، درمانی و پژوهشی مسیح دانشوری انجام شد. در مرحله اول داده‌های مورد نیاز در مورد هزینه‌های واقعی عمل جراحی پیوند ریه، از طریق سیستم اطلاعات بیمارستانی و به تفکیک عنوان آیتم‌های هزینه جمع آوری شد. در مرحله دوم اطلاعات مورد نیاز در مورد تعرفه مصوب از بخشنامه‌های سالیانه شورایعالی بیمه برای سال 1403 استخراج شد. تحلیل داده و اطلاعات استخراج شده به استفاده از برنامه های نرم افزاری اکسل انجام گردید. در این بخش فراواني، جمع و ميانگين ریالی اختلاف بین تعرفه مصوب و صورتحساب بیمارستان از طریق نرم افزار اکسل مورد بررسی قرار گرفت. نتايج: در مجموع هزینه تمام شده عمل جراحی پیوند دو ریه به مبلغ 11,085,001,152ريال می باشد که در مقایسه با تعرفه دولتی که برای این عمل در نظر گرفته شده است، مبلغی بالاتر می باشد. به عبارت دیگر عمل پیوند دو ریه برای بیمارستان 11,085,001,152 ريال هزینه دارد در حالی که درآمد آن مطابق با تعرفه دولتی 7,653,252,364 ريال است بنابراین عمل پیوند ریه برای بیمارستان زیان به مبلغ 3,431,748,788 ريال را شامل می شود. نتيجه گيري: این مطالعه اطلاعات جامعی را در اختیار سیاستگذران می گذارد تا از این طریق بتوانند تصمیمات مناسبی در ارتباط با تصویب تعرفه ها بخش سلامت اتخاذ کنند. البته افزایش هزینه های بیمارستان از جنبه های مدیریتی بیمارستان نیز بایستی در نظر گرفته شوند بنابراین باید به مدیریت هزینه در بیمارستان ها نیز توجه نمود و مدیران بیمارستان ها راهکارهایی جهت مدیریت منابع در بیمارستان‌ بکار گیرند.