طراحی مدل ارزیابی عملکرد نظام بهداشت با استفاده از تکنیک کیفی تحلیل محتوا (مورد مطالعه: بیمارستان‌های شهر تهران): مدل ارزیابی عملکرد نظام بهداشت بیمارستان‌های شهر تهران - عبدی پریسا; سجادی جاغرق عبدالله; زمانی مقدم افسانه (فصلنامه نفس, 2025)
در جهان کسب ‌وکار متلاطم کنونی سازمان‌هایی توانایی تداوم بقا را دارند که دائما در حال بهبود عملکرد سازمانی خود باشند. بهبود عملکرد سازمانی در سایه‌ "ارزیابی عملکرد" امکان‌پذیر می‌باشد. در همه‌ سازمان‌ها "ارزیابی عملکرد سازمان" جهت ارتقا عملکرد سازمان و دستیابی به اهداف، رسالت و چشم‌اندازهای آن نقشی استراتژیک دارد. لذا هدف پژوهش حاضر طراحی مدل ارزیابی عملکرد نظام بهداشت بود. مشارکت‌کنندگان پژوهش جهت مصاحبه 13 تن از خبرگان بودند. روش نمونه‌گیری هدفمند از نوع گلوله برفی و مبنای تعیین حجم نمونه اشباع نظری بود. روش تحقیق حاضر نیز از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی و از نوع اکتشافی بود. بر اساس فلسفه و پارادایم تحقیق، پژوهش حاضر در زمره‌ پارادایم تفسیری قرار می‌گیرد. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته با خبرگان بود. جهت تحلیل متن مصاحبه‌ها از تکنیک کیفی "تحلیل محتوا" استفاده شد به طوری که 256 کد پایه، 66 زیر مقوله و 14 مقوله‌ رضایت ذینفعان، فرایندهای سازمانی، فرایندهای بیمارستانی، رشد، توسعه و بهبود، بهبودهای مالی، مسئولیت و پاسخ‌گویی اجتماعی، محیط‌ زیست پسند بودن، شهرت بیمارستان، وجدان کاری کارکنان، تعامل کارکنان با یکدیگر، تعلق سازمانی کارکنان، شهروندمداری، اخلاقیات سازمانی و برنامه‌ها و راهبردهای سازمانی احصا گردید. روایی تکنیک کیفی "تحلیل محتوا" با استفاده از روش لینکلن و گوبا و پایایی آن با استفاده از ضریب توافق بین دو کدگذار (95/0) تایید شد. در نهایت نیز پیشنهادهایی به بیمارستان‌های شهر تهران جهت بهبود نظام ارزیابی عملکرد ارائه گردید.