پیوند ریه و بروز عفونت فرصت طلب پس از پیوند، گزارش موردی - همایی بروجنی سینا; عابدینی عاطفه; مرادخانی آزاده; شفقی شادی; درخشانی نژاد زهرا; عباسی عزیزاله; سلیمانی سلمان; دانشور ابوالقاسم; خلیلی علی; طبرسی پیام; و همکاران (فصلنامه نفس, 2025)
پیوند ریه یک روش درمانی شناخته شده برای افراد مبتلا به طیف وسیعی از بیماری های پیشرفته ریه است که به درمان های پزشکی پاسخ نمی دهند و منجر به بهبود بقا و کیفیت زندگی می شود. بزرگترین گروهی از بیماران که کاندید این نوع پیوند می شوند مبتلایان به فیبروز ریه و آمفیزم هستند. بیمار آقای 28 ساله مورد فیبروز ریوی بوده است که طی ۷ سال گذشته تحت درمان سرپایی بوده است. مورد اهدا کننده آقای 39 ساله که به دنبال خونریزی مغزی ( MT(accidentدچار کاهش شدید سطح هوشیاری و مرگ مغزی شده بود. عمل جراحی پیوند بدون عارضه انجام پذیرفت. بیمار روز بعد از عمل از دستگاه ونتیلاتور اکستوبه شد و به آهستگی با تحمل مایعات، رژیم غذایی را آغاز نمود. از روز بعد از عمل ابتدا نشستن در کنار تخت و سپس راه رفتن در بخش را آغاز نمود. داروهای ایمنوساپرسیو شامل تاکرولیموس و سلسپت و پردنیزولون به همراه ضد قارچ ووریکونازول و ضد ویروس گانسیکلویر و سپس والگانسیکلویر و آنتی بیوتیک های مروپنم، سیپروفلوکساسین و وانکومایسین دریافت می نمود. دقیقا پس از گذشت یک هفته براساس نتایج کشت ها ابتدا وانکومایسین و بعد از ۲ هفته سیپروفلوکساسین قطع گردید. مروپنم تا پایان بستری تزریق گردید. بیمار بعد از 19 روز با حال عمومی خوب مرخص شد. بیمار 2 روز پس از ترخیص به درمانگاه پیوند مراجعه نمود که سی تی اسکن انجام شد و پلورال افیوژن لوکوله و آمفیزم های زیر جلدی مشاهده گردید و یک هفته بعد با شکایت از تهوع و استفراغ مجددا به درمانگاه مراجعه نمود که با توجه به نتایج آزمایش که ESR و CRP بالا گزارش گردید و همچنین ترومبوسیتوز دستور بستری صادر گردید. بیمار با داروهای تاکرولیموس، سلسپت، پردنیزولون، واریکونازول، کوتریموکسازول و ولگلنسیکلوویر تحت درمان قرارداشت. پس از بستری شدن، مروپنم تجویز گردید. بعد از گذشت 10 روز بیمار اینتوبه شد. در روز بعد، بیمار تحت CRRT قرار گرفت. متیلن بلو و وازوپرسین تجویز شد . در واقع، نارسایی چند عضوی و شوک سپتیک رخ داد. بیمار با شک به رد پیوند و عفونت، کاندید انجام برونکوسکوپی شد که آسپرژیولوس مشاهده گردید. در نهایت بیمار به دلیل نارسایی ارگانها و سپتیک شوک فوت گردید. با توجه به رژیم سرکوب کننده سیستم ایمنی، مدیریت پس از عمل پیوند پیچیده است که اساس آن پیشگیری از رد حاد و مدیریت عفونت های فرصت طلب است.