بررسی وضعیت مدیریت پسماند در راستای استقرار استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان سبز در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی سل و بیماری‌های ریوی دکتر مسیح دانشوری در سال 1402 - روزبهانی رحیم; خامسی سیده معصومه; معدنی محمدرضا; سعیدی فرد ماندانا; ورهرام محمد; بحرینی مقدم سید علی; قازانچایی الهام (فصلنامه نفس, 2024)
مدیریت پسماندهای مراکز بهداشتی درمانی یکی از برنامههای است که در راستای اجرای استانداردهای بیمارستان سبز اجرا میشود. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مدیریت پسماند در راستای استقرار استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان سبز در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی سل و بیماری‌های ریوی دکتر مسیح دانشوری در سال 1402 میباشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است که با تکمیل پرسشنامه، چک لیست و بازدید میدانی کارشناسان بهداشت محیط از بخشهای مختلف بیمارستان صورت گرفته است. وضعیت تولید، تفکیک، ذخیرهسازی، جمعآوری، حمل و نقل و دفع پسماندهای بیمارستانی در سال 1402 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، نرخ تولید پسماند به صورت میانگین 40879 کیلوگرم در ماه بوده که سهم ماهانه پسماند عادی، عفونی، شیمیایی و تیز و برنده به ترتیب 46/36%، 31/60%، 6/1% و 63/1% بود. با مدیریت پسماندها در بخشهای مختلف، میزان تفکیک پسماندهای در اکثر بخشها مطلوب گزارش شده و درصد تولید پسماند در سال 1402 در بخشهای مختلف روند کاهشی مطلوبی داشته و همچنین در بخشهای اتاق عمل پیوند، دیالیز، فیزیوتراپی، CSR و هاروست میزان درصد کاهش بسیار چشمگیر بود. فرایند بیخطرسازی در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری توسط دستگاه بیخطرساز زبالههای عفونی بدون خردکن صورت میگیرد. پسماند ها پس از تکمیل فرایند استریلیزاسیون، به عنوان پسماند عادی برچسب گذاری شده و تحویل شهرداری میگردند. روزانه بیش از 600 کیلوگرم زباله استریل میشوند. اجرای کامل استانداردهای بیمارستان سبز نیازمند آموزش، تخصص بودجه، سیاستگذاری و راهنمای تدوین مدیریت اجرایی( از تولید زباله تا دفع و بی خطر سازی آن) میباشد.