تغییرات گلبول‌های سفید در عفونت کووید19 - رضایی پوراندخت; تکبیری اسگویی لعیا; نادری میناسادات (فصلنامه نفس, 2024)
زمینه و هدف: عفونت کووید19 علیرغم منشا ویروسی آن در برخی افراد تغییراتی در مارکرهای مربوط به گلبول‌‌های سفید بیمار ایجاد می‌نماید که درعفونت‌های ویروسی چندان معمول نبوده و بیشتر از علائم عفونت‌های باکتریایی به حساب می‎آیند. مطالعه حاضر به این امر پرداخته است. مواد و روش‌ها: مواد و روش‌ها: در یک مطالعه گذشته‌نگر در آزمایشگاه امین شهر کرج (در محدوده زمانی مهر 1399 تا مهر1400) اطلاعات پرونده 200 بیمار دارای تست پی سی آر مثبت برای ویروس کووید 19 و 100 فرد سالم مورد ارزیابی قرار گرفت. مارکرهای مورد بررسی شامل تعداد گلبول‌های سفید دریک میلی‌لیتر خون محیطی، درصد نوتروفیل، لنفوسیت، منوسیت، ائوزینوفیل و همچنین نسبت‌های نوتروفیل به لنفوسیت(NLR)، منوسیت به لنفوسیت (MLR) وائوزینوفیل به لنفوسیت (ELR) بودند. جهت مقایسه مارکرهای فوق مابین دو گروه از نرم افزارSPSS26 استفاده گردید. یافته‌ها: در مطالعه حاضر به جز فاکتورهای سن، جنس و درصد ائوزینوفیل تمامی پارامترهای دیگر مابین دو گروه بیمار و سالم اختلاف معنی‌داری نشان دادند P-Value <0.0001)). به این ترتیب که تعداد گلبول‌های سفید، درصد نوتروفیل، درصد منوسیت، نسبت‌های نوتروفیل به لنفوسیت، منوسیت به لنفوسیت و ائوزینوفیل به لنفوسیت در گروه بیمار افزایش ودرصد لنفوسیت کاهش داشت. نتیجه‌گیری: یافته‌های فوق تائیدگر این نکته هستند که بیماران کووید 19 درکنار لکوسیتمی درگیر نوتروفیلی و لنفوپنی بودند.