رابطه فراشناخت و تنظیم شناختی هیجان با اضطراب کرونا در زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی - رجبی اکرم; قمری محمد; حسینیان سیمین (فصلنامه نفس, 2024)
زمینه: بررسی رفتار، تفکر و واکنشهای عاطفی افراد در بحرانها کمک شایانی به کاهش و پیشگیری از آسیبها در جنبه‌های مختلف زندگی، به‌ویژه بُعد روانی خواهد کرد. براین اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه فراشناخت و تنظیم شناختی هیجان با اضطراب کرونا انجام شد. روش‌: روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه‌آماری پژوهش شامل تمامی زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شبکۀ بهداشت شهرستان شمیرانات در بازه زمانی 15 فروردین تا 15 خرداد سال 1400 بود؛ که از میان آنها 250 نفر از زنان واجد شرایط بصورت در دسترس انتخاب شدند و به‌صورت آنلاین با استفاده از پرسشنا‌مه‌های تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001)، فراشناخت و فراشناخت مثبت (بئر، 2011)، اضطراب کرونا ویروس (علیپور و همکاران، 1398) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان در نرم‌افزار 25-SPSS تحلیل شدند. یافته‌ها: بین فراشناخت و راهبردهای انطباقی مثبت تنظیم شناختی هیجان با اضطراب کرونا رابطه منفی معنادار و بین راهبردهای انطباقی منفی تنظیم شناختی هیجان با اضطراب کرونا رابطه مثبت معناداری وجود دارد (01/0P<). همچنین فراشناخت و راهبردهای انطباقی مثبت تنظیم شناختی هیجان، پیش‌بینی کننده اضطراب کرونا در زنان است (01/0P<). نتیجه‌گیری: فراشناخت و تنظیم شناختی هیجان از متغیرهای مهم و مرتبط با اضطراب-بویژه اضطراب کرونا- می‌باشند؛ و روان‌درمانگران و مشاوران حوزه سلامت روان می‌توانند در ارائه مشاوره تخصصی به منظور کاهش اضطراب بویژه اضطراب ناشی از کرونا این متغیرها را مدنظر قرار دهند؛ همچنین پروتکل و برنامه‌های آموزشی در جهت کاهش فراشناخت و بهبود تنظیم شناختی هیجان و در نتیجه کاهش اضطراب معرفی نمایند.