ویروس نوظهور نیپا، امکان پاندمی جدید - احمدی حاتم; عبادی مریم (فصلنامه نفس, 2023)
ویروس نیپا، ویروسی نوظهور از خانواده‌ پارامیکسوویروس‌ها بوده که بر اساس اعلام اخیر سازمان بهداشت جهانی، جزو فهرست 9‌تایی از مرگبارترین عوامل بیماری‌زای عفونی معرفی شده است. خفاش‌ها به عنوان میزبان طبیعی این ویروس در نظر گرفته شده‌اند. انتقال ویروس می‌تواند از طریق تماس با حیوانات یا افراد انسانی آلوده و حتی مصرف غذاهای آلوده به ادرار و بزاق آنها صورت گیرد. دوره‌ کمون ابتلاء به ویروس بین 4 روز تا دو ماه متغیر است. ویروس نیپا قادر است دستگاه‌های متعدد بدن انسان و اندام‌های قلب، کلیه، ریه‌ها و مغز را آلوده کند. علایم بالینی عفونت ویروس متغیر بوده و می‌تواند شامل طیفی از علایم ضعیف ازجمله سرگیجه، استفراغ، سردرد، تب تا علایم کشنده اختلالات تنفسی وآسیب‌های عصبی آنسفالیت کشنده حاد و مزمن و حتی اختلالات شناختی- روانی ‌باشد، اگرچه سیستم عصبی مرکزی شدیدترین آسیب را نسبت به سایر دستگاه‌های بدن می‌بیند. بیماری‌زایی و مرگ ‌و میر بالای عفونت ویروس نیپا، عدم وجود واکسن و روش‌ درمانی موثر تایید شده و مجاز علیه آن و نگرانی از جهش‌هایی مخرب در ویروس و تکرار فاجعه‌ای دیگر مانند ویروس کرونا، اهمیت تحقیقات در باره این ویروس و مدیریت و کنترل انتشار آن را نشان می‌دهد.